Sommar högsäsong för gängens rekrytering av barn

Sommaren är här med lov och ledighet – något som underlättar för gängens rekrytering av ungdomar och barn, varnar polisen.
–De allra flesta ungdomar har någon vän som befinner sig i eller runt den kriminella världen, säger Luay Mohageb, brottsutredare.

En minnesstund i Skärholmen centrum för Mikael Janicki, 39, som sköts ihjäl i en gångtunnel. Arkivbild.

En minnesstund i Skärholmen centrum för Mikael Janicki, 39, som sköts ihjäl i en gångtunnel. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott2024-06-07 20:11

Barn i hela landet har blivit en tillgång för gängkriminella. De är billig arbetskraft som tenderar att vara "förbrukningsbara" för de äldre i gängen, menar Luay Mohageb, brottsutredare, grova brott i Stockholm.

– De tenderar att vara mer impulsiva och lättmanipulerade för att utföra kriminella uppdrag.

Under sommaren minskar den sociala kontrollen: ingen skola och kanske inga träningar och aktiviteter att gå på. Det är varmare och barnen befinner sig oftare utomhus. Även måltavlor befinner sig ute mer vilket ses av gängen som ett tillfälle att få dåd utförda.

Även om risken är större under sommaren är Luay Mohagebs egen erfarenhet att rekryteringen av unga har ett jämt flöde hela året.

Öppenhet i hemmet

Det är viktigt att vara nyfiken på sitt barn, framhåller Luay Mohageb och att skapa en miljö i hemmet som är öppen för samtal.

– Det är inte sunt att misstänkliggöra sin ungdom i hemmet men det är viktigt att vara vaksam.

Han menar att förändrat beteende inte bara går att avfärda som faser.

– Vi har inte råd med det i dag, vi lever i ett annat Sverige och kriminaliteten ser inte ut som den gjorde förut. Det finns fler fallgropar och de är djupare.

Det viktigaste är att säga nej på en gång. Du vill inte bli någon gängen kan räkna med, även om det så kommer till att hålla utkik efter polisen eller gömma ett vapen i en skog. Då släpper de inte taget, enligt Luay Mohageb.

"Kan gå på en dag"

Det kan gå snabbt för ett barn att bli indragen i kriminella kretsar och tröskeln för att begå grova brott i den kretsen är jättelåg, menar Luay Mohageb.

– Det kan gå bokstavligen på en dag. Från att man inte umgås i kriminella miljöer alls till att vara med i en gruppchatt där det skickas ut kriminella uppdrag som delvis innefattar att skjuta ihjäl människor.

Luay Mohageb, med sina tidigare fyra år som brottsutredare i ungdomsgruppen i Järfälla nordväst om Stockholm, menar att det finns en fascination och attraktion till "gangsterlivsstilen" hos både flickor och pojkar. Han lägger mycket ansvar på massmedier och gangsterrappen.

– Man målar upp det som en film och en bra film är det lätt att hitta skådespelare till.

Fakta: Varningssignaler hos ungdomar och barn

Ljuger eller verkar dölja saker.

Börjar umgås med nya, äldre ungdomar eller vuxna.

Har nya kläder eller ny telefon.

Slutar be om pengar eller verkar ha mer egna pengar.

Skickar eller tar emot misstänkt mycket eller stora mängder pengar (via swish eller konto).

Börjar ha två mobiler.

Uttrycker sig annorlunda, nya åsikter eller värderingar.

Källa: polisen.se


Fakta: Hur ska man agera?

Det är viktigt att man känner att man får stöd som förälder eller närstående. Kontakta socialtjänsten och/eller polisen. Det handlar om att etablera en tidig kontakt med främst socialtjänsten.

Det är inte brottsligt att umgås med kriminella. Man ska inte vara orolig, de kommer inte ta barnet ifrån dig för att han eller hon hänger med kriminella, säger Luay Mohageb.

Samverkan mellan polis, socialtjänst, skola, fritids- och föreningsliv och föräldrar är mycket viktigt och en av de största utmaningarna, menar han. Därför är det viktigt att som föräldrar ha god kontakt med andra vuxna i barnets liv.

Om det finns fara för att brott ska ske är det otroligt viktigt att kontakta polisen, menar Luay Mohageb och poängterar att polisen under året förhindrat 60 grova våldsbrott.

Som kompis till någon i riskzon är det svårare att agera. Man riskerar social uteslutning om man kontaktar vuxenvärlden.

Det är mycket att lägga på en tonåring. Men det kan rädda liv.

Luay Mohageb rekommenderar då att prata med sina egna föräldrar som sedan kan berätta för föräldrarna till barnet man är orolig för.

Källa: Luay Mohageb, brottsutredare vid grova brott i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!