Hundmat var knark– kriminellt nätverk avslöjat

Med hjälp av bland annat hundmatpåsar smugglades knark över hela landet. Nu åtalas nio personer för att ha legat bakom ett omfattande narkotikanätverk i Stockholm.

I ett av paketen som vakten hämtade ut i Västberga fanns det nästan sju kilo amfetamin som var gömt i en tillsluten påse som skulle ge sken av att den innehöll hundmat

I ett av paketen som vakten hämtade ut i Västberga fanns det nästan sju kilo amfetamin som var gömt i en tillsluten påse som skulle ge sken av att den innehöll hundmat

Foto: Tullverket/TT

Brott2024-10-11 14:26

Några dagar före jul hämtar en man i väktaruniform ut två paket på ett utlämningsställe i Västberga, söder om centrala Stockholm.

Paketen innehåller narkotika. Men vad mannen inte vet är att Tullverket redan har postförsändelserna under uppsikt – och kort därefter grips han utanför en lägenhet på Gärdet i Stockholm.

Det blir starten på en stor knarkhärva där nio personer nu åtalas för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott.

– Det är väldigt många olika preparat. Det rör sig om hundratusentals tabletter, säger åklagaren Mats Ihlbom.

"Organiserad liga"

Personerna ska – enligt åtalet – ha ägnat sig åt att ta emot beställningar, förpacka och sedan distribuera narkotika till tusentals drogköpare över hela landet.

– Det här har sannolikt pågått under ett antal år skulle vi tro och det verkar ha varit en väldigt organiserad liga, säger Kristian Johansson, chef för Tullverkets kriminalavdelning Öst.

I lägenheten på Gärdet hittar Tullverket en förpackningscentral för narkotiska preparat och stora mängder narkotika av olika slag: kokain, amfetamin, MDMA, cannabisharts, metaamfetamin, ecstasy och ketamin.

Tullverket hittar även förfalskade narkotiska tabletter innehållande den syntetiska opioden metonitazen.

– Det är ett extremt potent preparat. Livsfarligt verkligen. Drygt 30 personer har dött av det hittills i år, säger Kristian Johansson.

"Bra bevisning"

Under utredningsarbetet knyts ytterligare åtta personer till nätverket, som använt sig av flera lägenheter runtom i Stockholmsområdet.

Arbetet misstänks ha utförts på uppdrag av en säljare på Darknet-sajterna Flugsvamp 4.0 och Archetyp. I utredningen har man även hittat stora register över köpares namn och adresser.

Totalt misstänks åtta män och en kvinna. Åklagaren Mats Ihlbom beskriver utredningsläget som gott.

– Vi har mycket och bra bevisning. Det kommer att ta ett tag att gå igenom allting men det ser bra ut, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!