Bröderna, 42 och 35 år gamla, har enligt åtalet gemensamt spionerat på Sverige för den ryska säkerhetstjänsten GRU:s räkning.
Uppgifterna som lämnats över till GRU ska männen fått tag på då den äldre brodern arbetade vid Säkerhetspolisen och Försvarsmakten. Den yngre brodern, som greps två månader efter storebrodern, misstänks ha varit den som skött överlämnandet.
I det första riktiga förhöret med storebrodern, som genomförs samma dag som gripandet, svarar mannen inte på en enda fråga. Han inleder i stället med ett uttalande om hur han uppfattar att utredningen inte genomförs på ett objektivt sätt. Under en halvtimme ställer förhörsledaren närmare 150 frågor som möts med total tystnad.
"NN (42-åringen) sitter tyst under hela tiden och med sänkt blick. Han varken nickar eller skakar på huvudet", noteras det i Säpos förundersökningsprotokoll.
Inget uppsåt
I senare förhör väljer dock mannen att prata. Många gånger är det på grund av den omfattande sekretessen i förundersökningsprotokollet omöjligt att se vad samtalen handlar om, men klart är att han förnekar brott.
"Jag har aldrig med... liksom uppsåt, på något sätt, tagit del av uppgifter eller försökt med några svikliga medel liksom tagit del av några uppgifter som jag inte har behörighet till", säger han i förhör i oktober 2021.
Exakt vilka arbetsuppgifter och vilka befattningar han har haft under sina anställningar vid Säkerhetspolisen och Försvarsmakten är oklart. Han säger dock själv i förhör att han har jobbat med kontraspionage på olika sätt, och att det har varit hans "huvudområde" på Säpo.
I ett förhör konfronteras mannen med en rad hemliga rapporter från Säpo som han misstänks ha läst utan att ha behörighet till det under sin tid vid myndigheten. Mannen svarar då att han visst teoretiskt skulle ha haft rätt till det.
"Jag anser att det här var definitivt information som jag var behörig att läsa inom ramen för min anställning och de specifika arbetsuppgifter jag hade", säger han om en av rapporterna.
När mannen i ett senare förhör delges misstanke om grovt spioneri vidhåller han i korta ordalag sin oskuld.
"Kommentarer? Nej, inga kommentarer direkt", säger han.
Yngre brodern konfronterad
Dagen före har hans yngre bror anhållits misstänkt för grovt spioneri i samma ärende. Storebrodern blev väldigt förvånad av det, säger han.
"Jag kunde liksom inte tänka mig vad det skulle vara", säger han.
En hel del av den bevisning som åklagaren kommer åberopa i tingsrättsförhandlingen kan härröras till den yngre brodern. Mannen förhörs redan samma dag som hans äldre bror greps, men då inte som misstänkt.
Däremot konfronteras han redan då av förhörsledarna om varför han samma dag förstörde en hårddisk och dumpade den utomhus i en papperskorg – något som Säpos spanare sett då de haft bevakning på mannen. Han säger att det inte är något han vill prata om och att inte var något "speciellt". Efter det vill han inte mer svara på förhörsledarens frågor.
"Nej, vi skippar allt totalt, jag är ledsen", säger mannen.
När han två månader senare har gripits som misstänkt i ärendet säger han att han slängde hårddisken eftersom den innehöll privata saker. Det kan dock inte på något sätt kopplas till anklagelserna mot honom, framhåller han.
Anteckningar om GRU
I förhören konfronteras även den yngre brodern med anteckningar som hittats på ett USB-minne. Där har han bland annat skrivit om metoder för att ta emot pengar dolt, "back-up planer", samt om ett möte med någon som kallas "rasski" som gått fel. I mannens telefon hittas även anteckningar där han använt begreppet "GRU" i anslutning till kontanthantering.
Gällande anteckningarna om GRU säger mannen att det "absolut inte handlar om det som utredarna tror" – alltså en eventuell koppling till den ryska underrättelsetjänsten.
"Om det är det utredarnas misstankar består av är de helt ute och cyklar. Det här är ett slöseri med skattepengar", kommenterar mannen i förhör.
Om mötet med "rasski", som förhörsledaren frågar om det snarare ska utläsas "russki" och avser ryssar, svarar mannen i ett tidigt förhör att det kan handla om någon familjemedlem.
I ett senare förhör vill han inte kommentera saken över huvud taget.