– Vi kan se att antalet skjutningar går ner. Vi kan inte med säkerhet koppla det till Sluta skjut, säger Caroline Mellgren, biträdande professor i kriminologi vid Malmö universitet.
Malmö blev pilotkommun för satsningen Sluta skjut åren 2018–2020. Projektet har en amerikansk förlaga och bygger på en strategi som kallas Group Violence Intervention – ett slags "fokuserad avskräckning".
Kombineras med stöd
Det handlar om att nå de individer som är mest drivande i det grova våldet i en stad med ett tydligt budskap: Våldet måste få ett slut. För den som fortsätter blir det hårda konsekvenser, både för individen och den gruppering han ingår i. Detta kombineras med erbjudande om stöd till dem som vill lämna kriminaliteten.
I Malmö har kommunen, Kriminalvården och polisen drivit Sluta skjut tillsammans. Fyra olika grupperingar eller löst sammansatta nätverk har varit i fokus.
Oklar orsak
Projektets effekt har studerats av Malmö universitet på uppdrag av Brottsförebyggande rådet. Man har tittat på utvecklingen från tiden innan projektet inleddes och fram till februari 2020 – och det står klart att det i genomsnitt varit färre antal skjutningar per månad sedan Sluta skjut infördes.
Totalt 149 skjutningar har hamnat under forskarnas lupp, uppger Mellgren under en presskonferens på onsdagen.
– Då har vi 97 skjutningar före Sluta Skjut och 52 skjutningar efter, från och med november 2018 till februari 2020.
Färre skjutningar i Malmö – men varför?
Ett säkert svar kan Mellgren inte ge när resultaten presenteras.
– Sluta skjut infördes i en fas där skjutningarna redan börjat minska. Därför är det svårt att isolera effekten till Sluta skjut, säger hon.
Avhopparprogram krävs
Däremot konstaterar forskarna att medan antalet skjutningar i Malmö går ner, så är läget oförändrat i Stockholm och Uppsala.
– Malmö har en annan utveckling än Stockholm och Uppsala.
Till en början var Sluta skjut ett tvåårigt pilotprojekt i Malmö, men polisen, kommunen och Kriminalvården har bestämt sig för att fortsätta. Specialsatsningen ska även testas i fler svenska städer – bland annat står Göteborg på tur.
En utveckling som justitieminister Morgan Johansson (S) välkomnar.
– Vi kommer fortsätta se till att den här kan utvecklas över landet, säger han vid en presskonferens.
Men för att bli framgångsrik måste städer även ha tillräckligt med resurser för att fånga upp kriminella som vill hoppa av, understryker ministern.
– När man ska köra detta måste man ha ett bra avhopparprogram. Det är ett villkor för att det ska fungera.