Solpaneler har sina för- och nackdelar, likaså den småskaliga vindkraften. Vindkraft kan till exempel vara fördelaktigt under vinterhalvåret då soltimmarna är få, men då måste det också blåsa. Den avsedda platsen behöver med andra ord ha rätt förutsättningar.
Experten Sven Ruin har sett ett helt annat intresse för solcellsanläggningar än småskalig vindkraft, trots den långa vintern i Sverige. Han tror att en del av förklaringen är de olika villkoren som den engagerade privatpersonen ställs inför.
– Det verkar som att allt intresse har kanaliserats till att sätta solceller på taket. Där finns det bidrag att söka och installationen är mycket enklare, så villkoren är bättre.
Sven Ruin märker att vindkraftutvecklingen går framåt i Sverige.
– Men inte med några jättekliv. Jag skulle önska att det gick fortare, både den tekniska utvecklingen och allt det här med efterfrågan.
Han berättar om två huvudsakliga tillämpningar där de mindre vindkraftverken ska komma till sin rätt. Den ena gäller avlägsna fritidshus och bostäder som inte är uppkopplade till elnätet. Den andra gäller fastigheter där ägaren vill öka sin självständighet.
För- och nackdelar
En investering till ett avlägset fritidshus blir mer ekonomisk försvarbar om ägaren bor där under längre perioder. Om det bara ska produceras el under några timmar om året så är det fortfarande billigare med ett bensin- eller dieseldrivet elaggregat, med utsläppen som det medföljer.
Där kan vindkraft också vara en bra kombination med solenergi, enligt Sven Ruin.
– I mindre, icke-anslutna system brukar vindkraftverken ligga på kanske en kilowatt, då pratar vi högst tre meters rotordiameter och 20 meters totalhöjd. De kan användas för att ladda batterier, så att man kan få ut likström direkt, eller så har man en växelriktare och skapar sitt eget lilla elnät.
En investering till en fastighet inom elnätet kan också ha sina fördelar. Ägaren kan slå ett slag för miljön, minska sitt beroende av inköpt el och höja sin beredskap inför eventuella strömavbrott.
Sven Ruin understryker samtidigt att förutsättningarna måste vara rätt, oavsett lösning. Beroende på vindkraftverkets storlek och systemets komplexitet kan investeringskostnaden också bli stor.
– Vi har ganska billig el och inte jättebra vindförhållanden överallt. Den större, nätanslutna snurran är egentligen bara lönsam på de bästa platserna i Sverige. Det kan ta tio år innan du får tillbaka investeringskostnaden, om man bara räknar mot priserna i elnätet.
– Det är en helt annan sak när det kommer till offgrid-lösningar. Där kan vinden och solen ha tjänat tillbaka investeringskostnaden inom bara några år, men det hänger som sagt på hur man använder anläggningen, tillägger han.
”Varierat” samvete
Sven Ruin flaggar för att vindkraftverk ofta kräver mer underhåll än solcellsanläggningar. Han uppmuntrar också den intresserade att vända sig till etablerade, professionella tillverkare.
– Jag vill inte bli alltför pessimistisk, men en sak kan jag inte sticka under stolen. I den småskaliga vindkraftbranschen finns det anläggningar som fungerar riktigt bra, sedan finns det anläggningar som är rent skräp. Man måste vara försiktig.
Att det tillverkas vindkraftverk som inte håller måttet?
– Det är märkligt i dagens samhälle, men så är det. Vi har ett system med CE-märkning och när du köper ett vindkraftverk behöver det inte ha godkänts av någon myndighet, utan det är lite grann upp till samvetet hos försäljarna. Ibland kan både samvetet och kunskapen vara... varierande.
Sven Ruin uppmanar till noggrannhet, på samma sätt som inför något annat större köp.
– Det kan verkligen bli riktigt bra också. Läs bara på och kolla referenser först.