Akademiledamoten Katarina Frostenson har nära kopplingar till mannen och under den sista dagen i hovrätten vittnade hon till hans fördel. Frostenson kallades som ett så kallat karaktärsvittne för att ge rätten en bild av mannens personlighet, något som är ovanligt i svenska domstolar.
Stockholms tingsrätt ansåg att mannen var skyldig till en av de två våldtäkter som han åtalades för och dömde honom till två års fängelse. Den fällande våldtäktsdomen byggde i första hand på den utsatta kvinnans egen berättelse, som en enig rätt ansåg var trovärdig. Hennes uppgifter backades dessutom upp av ett antal vittnen för vilka hon berättat om de övergrepp som hon utsattes för.
Överklagade domen
Domen överklagades dock av såväl åklagare Christina Voigt och den drabbade kvinnan som den dömde mannen, och den 14 november avslutades förhandlingarna i Svea hovrätt.
Övergreppen uppmärksammades först i en granskning i Dagens Nyheter där 18 kvinnor berättade hur kulturprofilen utsatt dem för ofredanden och våldtäkter. Granskningen kastade in Svenska Akademien i en djup kris som hittills har lett till att flera av dess ledamöter har lämnat sina uppdrag.
Mannen nekar till brott.