Dömd för mordförsök rymde – kidnappade pojke

En 17-åring som dömts för mordförsök rymde från ungdomshemmet och begick genast nya brott. Tillsammans med tre andra misstänks han ha kidnappat och misshandlat en 16-åring och utpressat hans föräldrar.

Inrikes2018-11-20 12:03

17-åringen dömdes till sluten ungdomsvård för narkotikabrott och mordförsök på en snöskottande vaktmästare i Malmö i februari 2017. Nu misstänks han för människorov, utpressning, misshandel och olaga hot efter att tillsammans med tre andra personer dragit in en 16-årig pojke de inte kände i en bil, där de ska ha misshandlat honom och därefter krävt hans föräldrar på pengar, vilket också betalades.

Han var placerad på ungdomshemmet Sundbo i Fagersta när han rymde. I januari i år rymde tre ungdomar från samma ungdomshem efter att ha hotat personal. I september rymde en man i 20-årsåldern under en promenad utanför stängslet när en bil kom körande i hög fart och han kastade sig in i den.

När 17-åringen rymde övermannade han tillsammans med en annan pojke en person i personalen och lyckades ta nycklar och telefon.

Säker miljö

Stefan Hell Fröding, pressansvarig på Statens institutionsstyrelse (SiS), understryker att rymningar trots allt är sällsynta och ungdomshemmen är en säker miljö och det är svårt att ta sig ut fysiskt.

– I det här fallet rörde det sig om en hotsituation. Vi får utreda hur det kunnat ske. Man ska aldrig vara ensam med ungdomarna och aldrig ha en ungdom bakom sig, det är sånt vi övar på. Men det kan alltid ske olyckor.

Ungdomarna har begränsade kontakter med omvärlden, men kan inte vara helt isolerade. De får lov att ringa telefonsamtal och efter hand också använda internet. Det kan utnyttjas, samtidigt är det viktigt för att kunna återgå till ett normalt liv.

– Man måste fatta beslut om begränsningarna, det får inte vara något som sker slentrianmässigt. Det är en mänsklig rättighet att kunna delta i samhället. Det kan förstås innebära risker, men är en del i behandlingen. Det är en svår balansgång, säger Stefan Hell Fröding.

Begår nya brott

Majoriteten av ungdomarna som placeras på något av SiS ungdomshem lever i kriminalitet eller missbruk. Det finns risk för att de knyter kontakter med ungdomar som gör att de fortsätter att begå brott, men SiS arbetar för att det inte ska ske.

– Vi har en enhet som placerar ungdomarna och tar hänsyn till sådana faktorer. De ska inte placeras med sitt gamla gäng eller andra personer som kan trigga dem.

Ungdomshem

Statens institutionsstyrelse (SiS) har 23 ungdomshem med cirka 700 platser.

Varje år kommer cirka 1 000 ungdomar till SiS. Förra året var medelåldern 16 år.

Majoriteten av ungdomarna som placeras på något av SiS ungdomshem är omhändertagna enligt lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU), men en liten andel har ansökt om frivillig vård.

Anledningen till att någon omhändertas enligt LVU kan vara att de lever ett destruktivt liv med missbruk eller kriminalitet eller att föräldrarna inte kan ge det stöd som behövs för en bra uppväxt.

Ungdomshemmet Sundbo tar emot icke skolpliktiga pojkar med psykosocial problematik samt kriminalitet och missbruk. Man tar också emot pojkar som dömts till sluten ungdomsvård.

Källa: Statens institutionsstyrelse

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!