Ingvald Nilsson: ”Principen tycker jag är fel”

Bristen på parkeringar vid Hälsocentralen i Arvidsjaur har varit ett återkommande problem, men att bötfälla felparkerade bilar när det inte finns någon annanstans att stå, menar Ingvald Nilsson är fel. ”Principen tycker jag är fel, att böteslägga innan de ordnat tillräckligt med platser.”

5 december 2018 13:47

Det var i mitten av november som Ingvald Nilsson och hustrun Tyra skulle besöka Hälsocentralen. De körde runt och letade parkeringsplats en stund men utan resultat.

– Så jag tyckte mig ha tur när en bil lämnade en lucka just framför ingången, och jag inte kunde se nån förbudsskylt, säger Ingvald.

Mycket smärta

Ingvald har ibland svårt att gå med mycket smärta, men vid Hälsocentralen finns bara en handikapparkering, som oftast är upptagen. Han kontaktade kommunens fastighetschef.

– Jag får då höra att folk långtidsparkerar på tvåtimmarsplatserna, och det är bland annat de anställda som inte får göra det och nu ska lära sig att inte göra det. Men då är ju frågan var ska de egentligen parkera? Och jag ifrågasätter metoden med p-böter utan förvarning då även jag och säkert flera andra nu blir tvungen att betala 400 kr. Jag anser att det borde varnats i förväg att man skulle köra med en bötesdrive, varningen anslagen vid samtliga ingångar. Och så måste tillräckligt med P-platser att kunna förberedas. Vi patienter med nedsatt förflyttningsförmåga måste också ha någon form av företräde till Hälsocentralen, säger han.

Ingvald anser också att det är fel att hänvisa till parkeringsplatser längs Storgatan.

– Jag var till kommunen och pratade med Sara Persson som sa att jag kunde ha parkerat borta vid OK. Det är osympatiskt att tvinga Arvidsjaurs sjuka och gamla som söker vård att betala böter på 400 kronor för att det inte finns p-platser tillgängliga. Jag klarar mig men 400 kronor är för många ett stort belopp.

”Får överklaga”

Han menar att någon som har exempelvis hopfällbar rullator får det mycket svårt att köra den en längre sträcka, särskilt vintertid då det kan vara halka, snö och grus, samt att patienten kan ha mycket ont.

– Du får skriva ner och överklaga det hela säger Sara Persson.

– Då sa jag att jag tycker det är fel att jag ska behöva göra det, men hon hjälpte mig då att skriva och tog då bara upp det här att det inte finns någon skylt att man inte får parkera. Men är man noga så finns det ju faktiskt det har jag insett i efterhand, men vad jag reagerar mot är att jag, som patient kommer hit och är begränsad i min rörelsemöjlighet, ska behöva betala när det faktiskt inte finns plats. Det är den stora missen, säger Ingvald Nilsson.

Kommunen är medveten om problemet
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Johansson/NN

Ämnen du kan följa