Ingen spade – men blodad tand

Tillsammans stod Norrans reportrar Jenny Petersson, Anna Wikner och Lennart Enkvist för två av tre nominerade bidrag i kategorin Mindre dagstidning – men det blev ingen Guldspade i år.

7 april 2019 16:35

Det prestigefulla journalistpriset delades ut i samband med Föreningen Grävande Journalisters årliga grävseminarium.

Evenemanget i Kalmar lockade inte bara ”murvlar” från landets alla hörn, utan även utländska journalister. Till exempel berättade amerikanskan Martha Mendoza om de gigantiska skogsbränderna i Kalifornien och drog paralleller till Sverige.

Jämförelsevis har vi varit förskonade, men enligt Martha Mendoza finns det likheter mellan sommarens toppnoteringar i Sverige och hur det såg ut i Kalifornien förut.

– Vi var där ni är nu. Vi var oförberedda, säger hon.

De nominerade bidragen

Jenny Petersson och Anna Wikner har arbetat med Miljonrullningen, som påvisade en rad stora fördyringar i kommunala byggnadsprojekt.

Jenny Petersson var även involverad i granskningen Tankkortshärvan i Malå tillsammans med Lennart Enkvist. Den visade att tankkorten har använts på ett sätt som bryter mot de kommunala riktlinjerna.

På lördagen bjöds branschkollegorna på en djupare inblick i Norrans avslöjanden.

– Roligt att berätta om gräven inför flera av landets bästa grävare, säger Jenny Petersson.

Senare på kvällen avrundades seminariet med middag och prisutdelning. Den eftertraktade Guldspaden gick i slutändan till HD och Sydsvenskans reportrar Jessica Ziegerer, Truls Nilsson och Björn Lilja, för sin granskning om Samhall.

– Det var en tuff konkurrent, avslöjandet har fått riksgenomslag. Samtidigt är det stort att vara nominerad, säger Lennart Enkvist.

Norrans chefredaktör Marcus Melinder blickar redan framåt.

– De här nomineringarna har gett blodad tand till redaktionen. Vi kommer såklart att fortsätta satsa på grävande journalistik, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonas Nilsson

Ämnen du kan följa