Ingen mer laglig alkoholservering

På onsdagskvällen annonserade restaurang Taj Mahal i centrala Skellefteå att de fortsätter ha öppet som vanligt. Det gör de utan serveringstillstånd för alkohol. ”Om det ändå serveras vin och starköl med mera så är det olagligt”, berättar Jörgen Lindkvist, verksamhetschef vid konsument- och överförmyndarverksamheten.

27 september 2018 13:30

Under helgens samlade insats mot restaurangen deltog en person från Skellefteå kommuns tillsynsenhet, som ligger under konsument- och överförmyndarverksamhetens paraply.

Fyra myndigheter agerade samtidigt och Lars Westermark, chef för polisen i Skellefteå, kunde senare berätta att två anmälningar upprättats. Den ena gäller misstänkt brott mot ordningslagen och den andra misstänkt brott mot alkohollagen.

Sedan dess har serveringstillståndet för alkohol dragits in – på restaurangens egen begäran. Jörgen Lindkvist tror att det var i måndags som förfrågan kom. För tillsynsenheten innebär beslutet att de inte kan utföra fler, liknande inspektioner.

– Helt plötsligt upphör alla våra befogenheter. Om det ändå serveras vin och starköl med mera så är det olaglig alkoholservering. Då blir det en sak för polisen.

Vad säger du om Taj Mahal-historien än så länge?

– Det känns märkligt att det har kunnat bli en sådan helomvändning på restaurangen, till det som har blivit. Jag tycker också att myndigheterna har samarbetat på ett väldigt bra sätt i det här.

Jörgen Lindkvist berättar att de större, koordinerade insatserna inte riktas mot alla.

– Det är främst mot de stora aktörerna. Det kan vara där det är mycket folk i rörelse, eller där de riktar sig mot en ung publik. Oftast funkar det bra, säger han.

Tillsynsenheten utför även mindre inspektioner, vars omfattning och resultat redovisas i årliga rapporter till kommunstyrelsen. Enligt Jörgen Lindkvist är tillsynsarbetet mycket välstrukturerat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonas Nilsson

Ämnen du kan följa