Hundräddaren i Norrbotten: ”Kunde inte stå och se på när han sjunker”

GPS:en visade det som Jonas Lundh inte ville se. Hunden Rocky hade gett sig ut i det iskalla vattnet efter en älg. Och där satt han fast i isen. ”Jag såg att han satt fast mot iskanten så jag tvekade aldrig”, säger Jonas Lundh som simmade ut och räddade hunden.

29 oktober 2015 13:47

Det var i lördags som 26-årige Jonas Lundh var ute vid Költräsk, norr om Harads, och jagade med sin pappas hund Rocky. Rocky var utrustad med GPS-sändare och Jonas själv hade en kamera fastsatt på huvudet, rapporterar Norrbottens-Kuriren.

Rocky tog upp spåret efter en älg och i tre timmar så försökte Jonas Lundh komma i bra skottläge men vegetationen var för tät. Hunden närmade sig Költräsk och Jonas Lundh fick en dålig känsla i kroppen.

– Jag visste att det hade varit kallt och man har ju alltid i bakhuvudet att det kan vara tunna isar. Man har alltid en obehagskänsla när man jagar nära vatten på hösten, säger Jonas Lundh.

Och när GPS:en visade att Rocky gett sig ut på vattnet då gällde det att agera fort.

– Direkt jag såg att han var ute i vattnet så började jag springa,.

Väl nere vid vattnet så ser Jonas Lundh att älgen gjort ett spår genom den tunna isen och är på väg upp på en ö i träsket. Hunden har tagit en annan väg och isen ger inte vika för Rocky och han kravlar sig fast mot kanten. Några planer på att lyssna på sin husse fanns inte, det var framåt som gällde för Rocky.

– Jag kunde inte stå och se på när han sjunker en bit bort. Jag hörde hur han gnydde lite och man vet ju inte hur han påverkas av vattnet, säger Jonas Lundh som bedömer att hunden hade legat i vattnet i 4-5 minuter innan han nådde honom.

– Jag har kört båt där på sommaren så jag visste att jag inte skulle bottna, dessutom är det sjunklera på botten. Jag hoppades att jag skulle bottna där hunden var och där gick vattnet upp till bröstet ungefär.

Var det inte kallt?

- Det var jävligt kallt (skratt). Jag fick en chock men man lever på adrenalinet en sån gång.

Jonas Lundh simmade iväg i skoterkängor och underställ. Kameran hade han fortfarande på huvudet.

– Det var en upplevelse, tur jag hade kameran på. Jag lade ifrån mig alla elektronikprylar men kameran glömde jag bort (skratt).

Hur gick det med Rocky?

– Jättebra, han är vid gott mod. När jag kom fram var det mer "tack för hjälpen, nu fortsätter vi"

Och älgen?

– Älgen försvann. Men det finns nya älgar.

 

Anders Appelgren// Norrbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion