Höstens färgrika skörd

När hösten kom så har tomaterna har vuxit så det knakat. De har vuxit så de sträcker sig ut genom taket i Albin och Helens Johanssons växthus.” Vissa grönsaker har gått bra och andra sämre. Man vet ju inte hur sommaren blir”, säger Albin.

30 april 2019 16:00

Albin är i full gång att konservera och ta reda på det trädgården har gett. Han har även varit och hämtat äpplen hos bekanta och har gjort 60 flaskor äppelmust. Äpplena har körts genom en köttkvarn och sedan i en press för att få ut det mesta av smakerna. Just när Norran är på besök så gör han inläggningar med tomater och tillsätter vitlök, chili, timjan, basilika och häller på frikostigt med rapsolja.

– Det ska vara rikligt med örter, berättar Albin.

De överfulla burkarna ska sedan in i ugnen för att koka i 15 minuter. Tomatblandningen har dubbel användning. Den sedan smaksatta oljan och tomatkryddblandningen kan användas var för sig i matlagning på olika sätt.

– I år ska vi även pröva att göra surkål för första gången, säger Albin.

De har även fått mängder av zucchini i olika former som de bland annat river och bakar med och den rivna zucchinin går även att fryser ned. Albin brukar även göra en koreansk inläggning, kimchi, på majrova och kålrabbi.

– Nu börjar planeringen för nästa år. Det ska bland annat tas fröer, sättas vitlök och göras fler odlingsbänkar, säger Albin och jobbar vidare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanette Lövgren

Ämnen du kan följa