Holmlund polisanmäls för hets mot folkgrupp

Umeås före detta kommunalråd Lennart Holmlund (S) har polisanmälts för hets mot folkgrupp efter sina antiziganistiska kommentarer, där han bland annat påstått att romer bajsar annorlunda än svenskar.

17 oktober 2015 21:16

Anmälan ska ha lämnats in på lördagen, enligt Linda Lundqvist, ordförande i föreningen Rung som engagerat sig för Västerbottens EU-migranter.

Hon är mycket upprörd när Västerbottens-kurirennår henne på lördagskvällen, bland annat över att kommunalråd Hans Lindberg inte velat kommentera eller ta avstånd från Holmlunds uttalanden.

– Om Socialdemokraterna inte står för de här värderingarna tycker jag att Lennart Holmlund ska uteslutas ur partiet. Till och med Sverigedemokraterna har uteslutit folk som har uttryckt sig rasistiskt, så jag förstår inte varför det är okej att vara socialdemokrat och uttrycka den här typen av rasism och djupt föraktfulla kommentarer. Det är så upprörande, säger hon till Västerbottens-kuriren.

På fredagen berättade VK att Lennart Holmlund (S) sprider flera antiziganistiska fördomar via sin blogg och facebooksida. Där utrycker han också förståelse för att ”myndigheter i Rumänien får ett agg mot dem”.

Harriet Hedlund, ordförande i Umeå arbetarekommun, meddelade på lördagen att S-ledningen tar starkt avstånd från de värderingar som Holmlund har gett uttryck för, och att de antiziganistiska kommentarerna ska tas upp i partiets lokala styrelse.

Kommunalråd Hans Lindberg (S) vill inte kommentera eller ta avstånd från uttalandena och menar att Holmlund själv får ta ansvar för det han skrivit.

Josefin Isaksson/Västerbottens-kuriren

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa