Johnaz Bäckman berättar att det varit stora problem med sophämtningen under längre tid.
– Nu har det varit sex omgångar som de inte hämtat på rätt dag. Ibland missar de helt och vi får vänta en månad och ibland kommer de ett antal dagar för sent. Ibland har det varit ett litet helvete.
– Vi vill inte ha tunnan ute mer än nödvändigt, helst bara ett dygn. På vintern är det risk att snöplogen tar soptunnan. Men värst är det på sommaren då mat ruttnar och folk har kräft- och surströmmingsskivor – då är det äckligt. Någon fick förslaget att vi skulle ha soporna i plastsäckar vid sidan om tunnorna, men vi har djur i trakten som kan komma åt soporna, säger Johnaz Bäckman.
– Helst vill inte vi inte betala fullt pris när vi inte får den tjänst vi har betalat för. De borde ändra fakturan. Kommunen borde ta pengarna från entreprenören istället. Man oroar sig för vad som kommer att hända med de nya tunnorna som ska tömmas en gång i månaden. Då kan det ta två månader mellan tömningarna om de missar en gång.
Johnaz Bäckman menar också att informationen från kommunen har varit bristfällig när turerna blir inställda.
– Vi får nästa ingen information alls. Min fru har fått ett sms en gång på sex missade hämtningar. Det är flera i byn som brukar ringa kommunen och de brukar få helt olika besked beroende på vem som svarar, berättar han.
På Skellefteå kommun menar man att det är entreprenören som bär ansvar för problemen.
– Vi har gjort klart för dem att avtalet ska följas. Vi känner till att det är problem och man kan väl kort säga att vi är ganska irriterade över situationen, säger avfallschef Agneta Lantto-Forsgren till Norran.
Entreprenör för hushållsavfall åt Skellefteå kommun är Allmiljö som 2023 vann upphandlingen för tredje gången. Det senaste avtalet sträcker sig 7,5 år. Vd är Stefan Johansson. Han svarar på Norrans frågor via mejl.
Boende i byar utanför Skellefteå, exempelvis i Hökmark och Hjoggböletrakten, säger att sophämtningen har varit sen och helt missats vid vissa tillfällen. Vad beror det på?
– Vi har tyvärr haft vissa problem med kvaliteten på vårt utförande då vi både haft vissa fordonsproblem, men även dåligt väglag har ställt till det för oss. Vi har varit sena vid några tillfällen vilket inte är bra, men vi ber om ursäkt för detta och hoppas att det fortsättningsvis skall fungera bra.
Vad har ni för beredskap vid exempelvis sjukdomar och inställda turer med kort varsel?
– Vi har både vikarier att sätta in och har även löst det med extra turer som senarelagts för att lösa detta.
Boende säger att det är viktigt att man får besked i förväg vid inställda turer, men att man, i Hökmark, bara fått det vid ett tillfälle. Vems ansvar är det att den informationen kommer fram?
– Vi har ett ansvar att meddela kommunen om turer ställs in vilket vi skall ha gjort. Var informationen stannat vet jag inte i dagsläget.
Finns det andra ställen där det har varit liknande problem?
– Vi har renhållningsuppdrag i 27 kommuner runt om i Sverige och att otjänligt väder ställer till det och försenar rutter uppstår såklart. Sjukdomar och trasiga fordon kan såklart också ställa till det, men vi försöker alltid ha en beredskap så att inte kunderna skall bli lidande.
Hur jobbar ni för att undvika liknande problem i framtiden?
– Vi har en ålderstigen fordonspark i Skellefteå idag då vi har kvar de gamla bilarna från föregående avtalsperiod, men med tanke på att vi nu till våren/sommaren börjar samla in avfallet enligt det nya 4-fackssystemet så kommer det bli helt nya bilar som radikalt kommer att förbättra läget för oss. Vi har förändrat och förbättrat rutiner kring den dagliga uppföljningen och vi förstärker även vår organisation i Skellefteå.
På Skellefteå kommun säger man sig vara ”irriterade”. Har det framförts till er och hur har ni i så fall svarat?
– Vi för såklart en dialog med kommunen för att kunna leverera en tjänst med så bra kvalitet som möjligt.
– Vi kommer jobba stenhårt för att leverera en renhållningstjänst med hög kvalitet och ber om ursäkt för eventuella besvär vi orsakat, avslutar Stefan Johansson.