Nu ser Ecorub i Hökmark skördetiden komma

Greentechföretaget Ecorub i Hökmark har setts som en startup i en längre tid, men nu börjar skördetiden närma sig, enligt vd Isac Andersson. ”Omsättningen ska växa tre till fem gånger per år de kommande åren. 2024 ska vi ha lönsamhet”, säger han.

Klara Andersson, som här rengör en maskin, jobbar på laboratoriet på Ecorub. Blir utvecklingen som vd Isac Andersson siktar på kommer hon att få många nya arbetskamrater de kommande åren.

Klara Andersson, som här rengör en maskin, jobbar på laboratoriet på Ecorub. Blir utvecklingen som vd Isac Andersson siktar på kommer hon att få många nya arbetskamrater de kommande åren.

Foto: Lars Andersson

Hökmark2023-03-29 08:00

Ecorub tog 2018 över Lövångerbröds tidigare lokaler om 6 600 kvadratmeter mitt i Hökmark.

undefined
Ecorubs vd Isac Andersson har sett en snabb förändring och ett ökat intresse för återvinning och användandet av återvunnet i nya produkter. ”Nu vill stora varumärken prata med oss”, berättar han.

– Vi är en del av den gröna omställningen i norr. Vi jobbar med att skapa återvunna material: plast och gummi, säger Isac Andersson som varit vd sedan april 2021.

Skellefteås utveckling efter Northvolts start har gett utökade möjligheter för Ecorub, menar Andersson. Sedan hösten 2021 har Skellefteå hamn, Port of Skellefteå, en containerlinje som leder till Mellaneuropa

– Vi har väldigt bra logistik här för att till exempel kunna serva Antwerpen. Vi är strategiskt bra placerade i förhållande till Northvolts etablering och det om byggts upp runt den, säger han.

undefined
Klara Andersson, som här rengör en maskin, jobbar på laboratoriet på Ecorub. Blir utvecklingen som vd Isac Andersson siktar på kommer hon att få många nya arbetskamrater de kommande åren.

Ecorub historia sträcker sig 30 år tillbaka, men nuvarande firma registrerades 2009. Företaget har länge setts som ett så kallat förväntningsbolag – och som också bränt en del pengar. Isac Andersson känner väl till beskrivningen, men konstaterar:

– Vi har använt 40 miljoner för att utveckla världsunika material. Nu är vi i mål. Allt tar tid, säger han.

Det Isac Andersson gjort under sin tid på företaget är att utveckla och bredda verksamheten så att företaget har fler framtidsben att stå på. Grunden till verksamheten har varit Ecorubs eget material TPRR (Thermo plastic recycled rubber), ett basmaterial som består av återvunnen plast och pulvriserat gummi och sedan framställs som pellets i olika mixar för att få olika egenskaper. Sedan kan till exempel det användas till formsprutning.

Enligt Andersson är marknaden för TPE – gummiliknande material som kombinerar gummis egenskaper med plastens återvinningsbarhet och bearbetningsfördelar – bedömd att vara ungefär 280 miljarder kronor, främst i Europa.

undefined
Ecorubs gym är givetvis inrett med Ecomould, företagets egna gymgolv. ”De som beställer kan beställa vilket land bildäcken som återvinns kommer ifrån – Sverige, Danmark eller Finland”, säger Isac Andersson.

Ecorub ökar nu andelen förädlade produkter och har affärsområden som levererar allt från kundbeställda mattor till produktion i 2d och 3d.

– Vi tror att 3d-sektorn kommer att explodera de kommande åren, säger Isac Anderson och visar rummet där företagets stora skrivare är placerade. 

– Vi har kunder där vi nu är med i produktutvecklingen, säger Isac Andersson och konstaterar att många har frågor om hur produkterna kan återvinnas på sikt.

– Vi har nu fler affärsområden där vi kan ta ansvar för en större helhet gentemot kund och där vi också kan återvinna vårt eget spill.

I början av året kom ett mindre genombrott för produktlinjen Profarma. Det handlar om stallmattor av olika typer, som boxar, väggar och foderplatser. Nu är ett kontrakt skrivet med en dansk distributör.

I dag arbetar 14 personer på Ecorub. Målet är att bli ett 20-tal till de kommande två åren.

– Vi kommer bland annat att öka antalet säljare.

Närmare sommaren kommer företagets produktion av gjutna produkter att gå upp till tvåskift för att möta efterfrågan. Produktionen kommer att automatiseras och köras dygnet runt.

undefined
Ecorubs däckskärare har en tillfällig plats vid fabriken. Nu för företaget en dialog med markägare och Robertsfors kommun om en ny och mindre central plats för den.

Utanför lokalerna i Hökmark syns också en förändring. Där rullar en däckklippsanläggning. Ecorub har ett avtal med det icke vinstdrivande kretsloppsföretaget Svensk Däckåtervinning om att återvinna deras däck i Norrbotten och Västerbotten, för att sedan ta in dem i företagets kretslopp. Det handlar om 800 till 900 ton per månad.

– Anläggningen här vid fabriken är tillfällig. Vi kommer att flytta den till en annan mindre central lokal plats framöver, berättar Isac Andersson.

Ecorubs 2022

Ecorub omsatte 4,3 miljoner kronor under 2022, vilket var 1,8 miljoner mer än 2021.

”Vi har  säkrat likviditeten för helåret och ser nu ett trendbrott inom flera av våra affärsområden och spår att 2023 blir året då vi får flera större affärer”, skrev vd Isac Andersson i bokslutsrapporten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!