Kraftiga investeringar och nya medarbetare hos EcoRub

EcoRub i Hökmark har investerat kraftigt sedan de i somras flyttade in i de lokaler som Fazer tidigare använde i Hökmark. Nu har de tagit i drift en ny pelletsmaskin och antalet anställda har ökat snabbt.

Åke Paulsson vid den nya pelletsmaskinen.

Åke Paulsson vid den nya pelletsmaskinen.

Foto: Lars Westerlund

Hökmark2019-02-26 07:45
undefined
Åke Paulsson vid den nya pelletsmaskinen.

I november 2018 installerades den nya pelletsmaskinen i EcoRubs fabrik. I den tillverkar de pellets för formsprutning av råvara till plastindustri och de första provleveranserna har genomförts.

– Utrustningen är troligtvis den första som finns i världsskala som kan tillverka pellets av ett blandmaterial av återvunnen plast, gummipulver från bildäck och trämjöl eller annan cellulosa, säger EcoRubs vd Åke Paulsson.

Dessutom har EcoRub köpt en formspruta från Plastteknik i Ostvik.

– På vår investeringslista står även en mycket större formspruta som kan tillverka produkter som väger två kilo, berättar Åke.

undefined
– Utrustningen är troligtvis den första som finns i världsskala som kan tillverka pellets av ett blandmaterial av återvunnen plast, gummipulver från bildäck och trämjöl eller annan cellulosa, säger EcoRubs vd Åke Paulsson.

De tunga investeringarna medför att EcoRub redovisar en förlust på cirka sex miljoner kronor för 2018.

– För 2019 räknar vi med ett liknande resultat medan vi 2020 ska uppnå ett nollresultat och sedan vänder kurvan uppåt.

Ett område som man nu arbetar hårt med är att hitta sätt att återvinna plast som används runt ensilage- och höbalar.

– Tidigare har en stor andel av den plasten skickat från Europa till Kina för återvinning men den 1 januari 2018 införde Kina importstopp på återvunnen plast så nu gäller det att hitta nya sätt i Europa att använda återvunnen plast.

Han berättar att bara i Sverige uppgår lantbruksplasten till cirka 20 000 ton per år.

Hos EcoRub arbetar nu tre personer i produktionen och tre medarbetare fungerar som säljare.

– Som teknisk chef har vi anställt Mikael Lindström som tidigare hade samma befattning hos Fazer här i huset.

I början av februari anställde EcoRub en nyckelperson som kommer att arbeta som kvalitetsansvarig. Det är Helen Mkandawire som är specialist i analytisk kemi. Hon kommer ursprungligen från Malawi men bor nu i Skellefteå.

– Helen ska ansvara för att utveckla ett kvalitetssäkringssystem som gör det möjligt för EcoRub att vara leverantör till krävande industrier och att kunna omvandla ett plastavfall till certifierade kvalitetsprodukter, berättar Åke.

Helen Mkandawire har varit kvalitetsansvarig på Carlsbergs Bryggerier i Malawi och kvalitetsansvarig för staden Cape Town i Sydafrika. Hon har dessutom i tre års tid arbetat med provtagning och analyser vid en urangruva i Malawi.

– Helen är den saknade pusselbiten i vår utvecklingskedja, konstaterar Åke.

Nu behöver EcoRub också mer folk i produktionen.

– Idag hinner vi inte riktigt med allt som behöver göras. Dessutom ska vi rekrytera en teknisk säljare som bland annat ska bearbeta bilindustrin, avslutar Åke Paulsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!