Hökmarksföretag i forskningens tjänst

Hökmarksföretaget Ecorub är engagerade i ett flertal forskningsprojekt där deras återvunna gummi spelar en av huvudrollerna. De arbetar också med att skapa ett kluster för plast- och gummiföretag i norra Sverige.

Åke Paulsson, Ecorub berättar för forskarna från BTC om maskinparken i fabriken.

Åke Paulsson, Ecorub berättar för forskarna från BTC om maskinparken i fabriken.

Foto: Lars Westerlund

Hökmark2019-04-24 18:54
undefined
Åke Paulsson, Ecorub berättar för forskarna från BTC om maskinparken i fabriken.

När Norran Affärsliv besöker Ecorub har de fått besök av forskare från Biomassateknologiskt Centrum, BTC, som finns hos SLU i Umeå. De driver en pilotanläggning för forskning, utveckling, innovation och undervisning inom förädling och förbehandling av biomassa och biprodukter från biobaserad industri.

– Vår vision är utveckla teknologier och förnya system för processanpassade biobaserade råvaror och att därigenom öka effektiviteten i efterkommande industriella processer, berättar BTC:s föreståndare Sylvia Larsson.

undefined
– Vår vision är utveckla teknologier och förnya system för processanpassade biobaserade råvaror och att därigenom öka effektiviteten i efterkommande industriella processer, berättar Sylvia Larsson.

Hon och hennes kollegor är intresserade av att se vilka möjligheter det finns att genomföra tester hos Ecorub.

– Det är ju mycket bra att de finns så nära oss, säger Sylvia.

Ett forskningsprojekt som Ecorub deltar i och som är inne i ett skarpt läge handlar om att utveckla biobaserade granulat för 3D printing av specialemballage. Detta projekt finansieras av det strategiska innovationsprogrammet Bioinnovation.

Deltagare i projektet är, förutom Ecorub, Sveaskog, BLB Industries, samt Swerea SICOMP och Rise.

Målet är att ta fram ett material där man kunnat ersätta delar av plasten med grot, det vill säga grenar och toppar, vilket förväntas ge ett material som både är billigare och har bättre egenskaper.

Till detta ska en ny typ av 3D-printer som snabbt kan skriva ut stora produkter användas. Emballagen ska säkra transporten av känsligt gods och kunna skapa komplicerade former i ett stycke.

Projektet har identifierat flera materialblandningar som fungerar i printern. Olika plaster, tillsatser och mängd biobaserat material har blandats.

undefined
Åke Paulsson i samspråk med forskare från BTC.

Nu ska riktiga produkter printas ut och materialblandningen optimeras för dessa produkter.

– Det gäller att få en så hög andel grot och biobaserat material som möjligt, med en ovansida som beläggs med vårt återvunna gummi för att minimera friktion och skapa en vibrationsdämpning för godset, berättar Ecorubs vd Åke Paulsson.

Ett annat engagemang som Ecorub har är som medlem i innovationsplattformen North Sweden Cleantech. Via den organisationen ska ett kluster byggas upp med syfte att skapa ett samarbete med plast- och gummiföretag i Norra Norrland för att utveckla och tillverka produkter med hög halt av återvunna polymerer.

– Arbetet har påbörjats nu och vi söker i första hand norrländska plast- och gummiföretag som vi ansluta sig till klustret, säger Åke Paulsson.

Han berättar vidare om nya order som rullar in till Ecorub.

– Vi har nu fått vår sjunde order på skyddsmattor till SAAB Gripens vingar. Leveransen, som är till 37 flygplan, är värd cirka 400 000 kronor.

En annan färsk leverans utgörs av 2,5 ton råvara till Rumänien för ett fullskaleförsök. Det är ett rumänskt företag med verksamhet inom gummibranschen som vill producera duk för infodring av dammar och bevattningskanaler. Deras förfrågan har sin grund i att Rumänien samt kringliggande länder har ett stort antal gamla dammar och hundratals kilometer kanalsystem som byggts med hjälp av platsbefintliga jordmassor. Rumänska staten agerar nu för att minska riskerna för ras genom att förstärka ett stort antal av dessa dammar och kanaler.

– Det finns stor potential i detta projekt då det finns stora likheter med utförda byggprojekt i nordvästra USA. Där har man under drygt 15-år lagt hundratals kilometer duk av vårt material Ecolast som är ett ekologiskt gummi, avslutar Åke Paulsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!