Glommersbär vann klassen "Övrig dryck" med sin dryck Várrie. Juryn tycker att det är en "briljant hjortronnektar. En fullfjädrad alkoholfri måltidsdryck från de svenska myrarna."
– Så fantastiskt roligt och stort tack till alla som hållit tummarna för oss, kommenterar Bo Lundmark och Anja Lindgren på Glommersbärs Facebooksida.
I fjol vann Svedjan guld i klassen stekost med sin ost Löpeld. I år blev det ett silver för Svedjan Gårdsost i klassen hårdost med motiveringen "En mycket välgjord ost med välbalanserade smaker, en favorit!"
Västerbotten visade att de tillhör eliten av fiskförädlare med totalt tre medaljer. Guld blev det i klassen kallrökt fisk till Västerbottensfisk i Umeå för sin kallrökta lax och Bergmans fisk och vilt i Vilhelmina som radat upp medaljer de senaste åren vann även två medaljer, ett silver i klassen gravat för sin gravade röding och ett brons i klassen kallrökt med sin kallrökta röding.
– Fantastiskt bra arbetat av enastående skickliga mathantverkare som vi alla kan vara glada att vi har i Västerbotten. Region Västerbotten Turism lyfter på hatten för vinnarna och alla andra mathantverkare som gör vårt län ännu mer smakrikt, säger Amanda Brännström, turismstrateg, Region Västerbotten Turism i ett pressmeddelande.
Medaljörerna från Västerbotten:
Svedjan Ost: silver.
Västerbottensfisk: guld.
Reneés skafferi: guld och silver.
Bergmans fisk och vilt: silver och brons.
Tavelsjö Gårdsmusteri: silver och brons.
Medaljörer från Norrbotten
Glommersbär: guld
Vuollerimdelikatesser: guld