Renoveringsresan går i rasande takt för Lina och Edit. När Norran kommer på besök i slutet av sommaren har de bara hunnit äga gården i tre månader men har, trots att de jobbat heltid på annat håll, hunnit massor.
– Det känns jätteroligt och vi är väldigt intresserade av historien bakom den här gården och av byggnadsvård. Det är tråkigt att se att så många äldre hus bara står och förfaller. Det flesta av dessa hus är byggda för att kunna repareras och underhållas, berättar Lina Holmlund och fortsätter;
– I dag pratar man ofta om underhållsfritt. Ett underhållsfritt fönster behöver till exempel aldrig kittas eller målas om. När dessa fönster går sönder måste de slängas. Äldre fönster, ofta tillverkad av senvuxen furu, behöver kittas och målas om, men har istället en nästan oändlig livslängd. Vi gillar det som går att underhålla. Det känns bra för miljön att kunna återanvända istället för att bara slänga och köpa nytt, säger Lina.
Gården består av fyra byggnader. Ett boningshus, ett torp, en vedbod och en ladugård.
– Det är viktigt för oss att behålla den gamla stilen och använda material som är bäst för husen, säger Edit.
Torpägarna ska bland annat snickra sitt eget kök. De har tagit bort elementen och ska återskapa den ursprungliga uppvärmningen i timmerhusen i form av vedeldning.
– Vi kommer självklart måla med linoljefärg, slamfärg, kalkfärg osv. Plastfärg förstör träet eftersom den inte tillåter träet att andas, berättar Lina.
”Vi kanske startar en pizzeria”
Före Lina och Edit tog över gården hade ingen bott där permanent på cirka 30 år.
– Vi har renoverat lägenheter tidigare, men inget i den här skalan så det blir spännande. Vi gör nästan allting själva, men vi har kunniga föräldrar att bolla med. Vi har dessutom otroligt snälla grannar som uppmuntrar oss och även bjuder på goda bullar, säger Lina och ler.
I boningshuset som de tidigare kallade för ”brunstugan” har en hel del renovering hunnits med. De har bland annat bytt tak, tagit bort all brädfodring och isolering och istället tagit fram timmerstommen och några fönster som varit dolda bakom panelen. Även utbyggnaden är riven men den ska byggas upp på nytt med entré och toalett.
– Just nu har vi ett utedass, som vi även kommer att behålla då den nya toaletten är klar, säger Edit.
De har även tagit fram de timrade väggarna inomhus bakom lager av skivor och tapeter.
– Eftersom olika delar av stommen blivit angripna av både skadedjur och svamp har vi varit tvungna att ta bort allt material på väggarna för att kunna kontrollera hela huset. Vi sparar en bit av alla lager tapeter, för att kunna spara historien som finns i dessa, säger Edit.
Förr i tiden var det vanligt att ha ett sommartorp på gården dit familjen flyttade under sommaren för att städa boningshuset. Torpet som står på gården stod tidigare längre bort i byn, men rullades till gården på timmerstockar 1936. Enligt uppgifter är huset byggt i mitten av 1800-talet. I torpet står en bakugn som de ska behålla. Bakugnen byggdes efter att huset flyttats till den plats det står på i dag.
– Vi kanske startar en pizzeria här, säger Edit.
– Eller så börjar vi sälja ”Hednäs-limpa”, vi har många affärsidéer, säger Lina och skrattar.
Det är viktigt för oss att behålla den gamla stilen och använda material som är bäst för husen.
”Hoppas kunna bo här permanent”
Förr i tiden låg stort fokus på att behålla värmen i huset och väggarna tätades med torv och mossa.
– Dörröppningarna inne i husen var även mycket lägre än i dag, dels för att människorna var kortare men den största anledningen var för att hålla kvar värmen i rummen, berättar Lina.
I torpet är dörröppningarna så pass låga att till och med en hyfsat kort person behöver huka sig för att komma in. Trösklarna är höga och det var för att skydda mot drag.
På gården står ladugården som paret har höga ambitioner för.
– Den blir perfekt som festlokal. Tanken är att vi först kommer använda gården som fritidshus under både sommar och vinter, men i framtiden hoppas vi kunna bo här och i så fall vill vi ha får och höns på gården, säger Edit och ler.
I vinter kommer fokus ligga på att renovera fönster till boningshuset.
– Vi ska byta ut dem till större fönster som passar originalöppningarna och som utseendemässigt är mer tidstypiskt för sekelskiftet, säger Lina.
Frida Öhman