Thomas Johansson, generalsekreterare för Stiftelsen för Östersjölaxen, är jublande glad över Skellefteå Krafts inriktningsbesked.
– Det är helt fantastiskt och ett efterlängtat besked som vi väntat på och arbetat för i 30 år, säger han och visar en bild i Norran från 1992 där han står vid Hednäs kraftverk och argumenterar för att stationen borde rivas.
Thomas Johansson konstaterar att när Hednäs kraftstation rivs kommer Åbyälven, som en av landets 16 kvarvarande vildlaxälvar få helt fria vandringsvägar och laxen får återigen en möjlighet att återetablera sig i älven på ett område på över tio mil.
Han menar att stiftelsen haft en bra dialog med Skellefteå Kraft under senare år.
– När inriktningsbeslutet om Rickleån kom där de plockar bort tre små kraftstationer insåg vi att ett liknande beslut kunde komma för Åbyälven och så blev det också. Det är ett mycket klokt beslut.
Thomas Johansson konstaterar att Åbyälven har ett av Östersjöns tre mest hotade vildlaxbestånd.
I år lyckades, enligt Skellefteå Krafts egen statistik, bara 24 laxar ta sig förbi den befintliga fiskvägen vid Hednäs kraftverk.
Han är övertygad om att avvecklingen av kraftverket i Hednäs kommer att få stor betydelse för Åbyälven på sikt.
– Nu hoppas vi att fler kraftbolag ser över och omprövar de kraftverk som utgör vandringshinder i andra älvar.
Skellefteå Krafts styrelse tog även ett inriktningsbeslut om Piteälven där det stod klart att man fortsätter satsa på kraftverket i Sikfors.
– Här hoppas vi att Skellefteå Kraft gör en rejäl investering så att laxen lättare kan ta sig förbi kraftverket.
Thomas Johansson är också positiv till att Skellefteå Kraft i sitt inriktningsbeslut meddelade att de tänker riva ut dammresterna i Storfallet i Kågeälven.
– Detta är ett stort vandringshinder och om älven kan återgå till sin naturliga sträckning finns det möjlighet att laxar också kan komma förbi här.
När det gäller Bureälven har Skellefteå Kraft ännu inte kommit med något inriktningsbeslut. Här finns flera kraftverk som drivs av Skellefteå Kraft och andra bolag.
– Idag vandrar ingen lax upp i Bureälven eftersom det redan är stopp vid kraftverket i Falmarksforsen. Men Bureälven har absolut potential att bli en bra laxälv, avslutar Thomas Johansson.