Två vid infarten, två på ytterväggen och tre i köket – resten av samlingen ryms i den timrade ladan på gården. Arne Holmgren, 53 år, är timmerman till yrket och har samlat på motorsågar sedan i slutet av 1990-talet. Fascinationen av gamla motorsågar väcktes efter att han sett en stor samling i Umeå.
– Då blev jag frälst. Några sågar är som små konstverk, säger Arne Hedlund.
Han sa att om du har en Henry Disston Mercury är du kung, och jag har en sådan.
Samlingen är inte bara obrukbara motorsågar utan funktion, de allra flesta går nämligen att starta.
– Gamla sågar är riktiga grejer, det är ingen plast. Ju äldre desto bättre.
Arnes äldsta såg är en Mafell från 1930-talet. Den eldrivna tvåmanssågen väger 40 kilo.
– Den användes troligen på ett sågverk, men i Amerika kunde de dra ut elkablar i skogen.
Trots att Arne är ägare till ett 50-tal olika märken är det ingen risk att samlingen skulle bli komplett.
– Det finns hur många märken som helst. Varenda företag som har tillverkat en traktor har även provat att göra en motorsåg. Det finns inget slut.
Även om han tycker att de gamla sågarna är av bättre kvalitet än de nyare så väljer han de modernare alternativen när han själv ska jobba i skogen.
– De nyare sågarna har framför allt blivit lättare.
De äldre motorsågarna var i reellt penningvärde betydligt dyrare än dagens. Därför var det inte heller helt ovanligt att det fanns fler tillbehör som kunde monteras på maskinen. I Arnes samling kan man hitta motorsågar som har borraggregat, men även en såg som fungerar som båtmotor.
– När gubbarna blev less på att hugga tog de bort svärdet, satte dit båtmotorn och åkte iväg för att fiska.
Arne är ständigt på jakt efter nya sågar, eller rättare sagt gamla sågar som inte finns i hans samling. Även om han köper en del sågar så handlar det aldrig om särskilt mycket pengar.
- Det kan vara allt från gratis till ett par tusenlappar. Många gånger byter jag med andra samlare, det är de bästa affärerna.
I omgivningen har ryktet om hans intresse för gamla motorsågar spridit sig.
– Ibland när jag kommer hem kan det stå en såg här ute på gården. Jag vet oftast inte vem som har lämnat den, men jag är tacksam över att de har tagit hit den istället för att slänga bort den.
Han tar gärna emot sågar, men det ska helst vara från 1970-talet eller äldre.
Hela samlingen dokumenteras noga med bilder och teknisk beskrivning.
– Här står allt om sågarna, säger han och håller upp en av de sprängfyllda pärmarna.
Arne Holmgren är inte ensam om att samla på motorsågar utan det finns ungefär 300 registrerade motorsågssamlare i Sverige, en av de största är Anders Saxholm i Grythyttan.
– Han sa att om du har en Henry Disston Mercury är du kung, och jag har en sådan, säger Arne Holmgren och lyfter upp den 17 kilo tunga motorsågen från 1949.
Motorsågen från 1952 går igång på ett drag: