Vägen in mot Skellefteå ridhus i Hedensbyn kantas av enfamiljshus. Det handlar om bostadshus från 30- och 40-talet samt villor som gjordes i slutet av 1980-talet.
Mitt bland detta ville ett bolag bygga ett stort och kompakt hyreshus, tre våningar högt och med 66 lägenheter som skulle bli tvåor och treor. På tomten finns i dag ett äldre bostadshus och en verkstadsbyggnad.
Bolaget är ett lokalt familjeföretag som även tidigare haft planer för sin tomt. Då ville de ha ändrad detaljplan för att få göra flera små hyreshus. Men politikerna sade nej och nu återkom de alltså med ett nytt försök.
Denna gång föreslogs ett U-format hus.
Eftersom bygget strider mot detaljplanen tillfrågades grannar och de var inte nådiga i sin kritik. Det stora huset ansågs inte alls passa in i den lantliga miljön. Det ansågs bli för högt och ge skuggor.
Flera av grannarna driver små företag. De var oroliga för att de nya hyresgästerna ska klaga på buller och därmed begränsa deras verksamhet.
I befintlig detaljplan sägs att det får finnas småindustri och villor. De hus som byggdes i slutet av 80-talet har extra stora tomter just för att man både ska kunna bo och ha ett företag.
Vid torsdagens möte var bygg- och miljönämnden oenig. Beslutet blev att neka bygglov, det bestämde socialdemokraterna och vänsterpartiet med röstsiffrorna 6-5.
– Det var för stor avvikelse från detaljplanen. Eftersom så många grannar var motståndare var sannolikheten stor att de skulle överklaga och då vore det troligt att domstolen upphäver bygglovet. En detaljplan ska ju följas, säger ordförande Annamaria Hedlund (S).
– Den allvarligaste avvikelsen är ändamålet, eftersom det inte får finnas flerbostadshus. Även den otillåtna höjden på huset är en stor avvikelse.
Alliansen ville däremot bevilja:
– Det är beklagligt att den politiska majoriteten stoppar byggandet av bostäder när det finns en aktör som vill bygga, säger Nils E Vesterberg (M), andre vice ordförande.
– I det läge som Skellefteå befinner sig i behöver vi vara flexibla och inte så stelbenta som den politiska majoriteten är.