Nya bussverkstaden: Först i Sverige med arbetsplattform för tak

Nya verkstaden blev ett lyft för Skellefteå Buss och största lyftet är själva lyftbryggan. Den är först i Sverige i en autentisk verkstad, och väntas leda till serietillverkning.

Bussverkstaden ger plats åt 20 bussar samtidigt som kan lagas eller servas.

Bussverkstaden ger plats åt 20 bussar samtidigt som kan lagas eller servas.

Foto: Jeanette Lövgren

Hedensbyn2020-01-20 06:15
undefined
Jaroslaw Dankowski använder den praktiska oljebaren. Bara dra ut en slang för den rätta vätskan och fyll på. I ett dataprogram lagras mängden som förbrukats, eftersom varje buss är ett eget kostnadsställe.
undefined
Hussein Al-Saedi har styrt in rampen mot bussens tak och kunde via en bekväm trapp gå upp för att kolla bussens fläktsystem.
undefined
Här syns rampen som ger en bekväm arbetsplattform för takarbete. Hussein Al-Saedi och kolleger behöver inte längre dra fram stegar för att ta sig upp.
undefined
Bussverkstaden ger plats åt 20 bussar samtidigt som kan lagas eller servas.

De 11 mekanikerna har jobbat i nya verkstaden på Östra Navet i cirka en månad. Men lyftbryggan kom på plats dagarna före jul, så än har inte mekaniker Hussein Al-Saedi jobbat med den särskilt många dagar.

– Men den blir ett jättebra hjälpmedel. Förr fick man jobba med stegar och sele när man skulle upp på bussarnas tak.

Att bussverkstäder behöver någon typ av brygga för takarbete har blivit mera nödvändigt på senare år. Sedan i fjol gäller strängare regler när det gäller gasdrivna bussar efter en explosion i en sådan buss i Stockholm. När man inför eldrivna bussar ökar också behoven av tillsyn på taken.

– Så denna anläggning ligger i tiden. Den är en försöksanläggning från tyska Pfaff som räknar med att den ska börja serietillverkas, säger Håkan Fahlgren, teknisk chef på Skellefteå Buss.

Volvo har en demonstrationsanläggning i Göteborg, men denna är den första i praktisk användning. Tack vare att Skellefteå är först ut väntar en hel del uppmärksamhet, En film ska göras inom kort, och Håkan räknar med en hel del studiebesök av branschfolk och -tidningar.

Nya biogasbussar

Skellefteå Buss har en hög andel biogasbussar i sin flotta, och efter sommaren väntas leveransen av de nya elbussarna som ska trafikera linje 1 mellan Anderstorp och Solbacken.

– Att jobba med stege och sele var omständligt och det fanns risk att någon fuskade med selen, säger Hussein.

– Det blev en otrygg arbetsplats på taken. Visserligen faller du inte ihjäl dig om du ramlar ner med sele, men det tar ont. Vissa bussar har också väldigt rundat tak så det finns en stor otrygg zon längs kanterna, säger Håkan.

Oljebar vid varje plats

Vi tittar vidare i den nya verkstaden, där det för tillfället är sju bussar inne för reparation eller service.

– Den bästa verkstad jag jobbat i, och då har jag varit på rätt många arbetsplatser i flera länder, säger Jaroslaw Dankowski.

Han visar de kompletta oljebarer som finns vid varje arbetsplats, där många olika vätskor levereras. Det är alltså slut med att köra eller bära omkring kaggar med samma innehåll.

Långsamma lyft

Något som däremot tar längre tid än förr är att lyfta upp bussarna.

– Lyftarna är säkrare men innebär att man måste gå undan när man ska använda dem, så det tar längre tid. Det har också varit inkörningsproblem då en del teknik inte fungerat, säger Andreas Widman.

Som fördelar nämner Andreas de ljusa och fräscha lokalerna. Det är större ytor och högre i tak vilket både är bra och dåligt, då svängrummet är bättre men det ekar mer.

Den nya verkstaden är 2 250 kvadratmeter stor, vilket är 500 mer än på gamla stället.

– Vi har nu en fin verkstad som kommer att hålla i 20-40 år. Den gamla var orationell och farlig och höll inte ens för dagens krav, avslutar Håkan Fahlgren.

Kalla bussar: Eluttagen passade inte till vissa bussar - tvist om ansvaret
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!