Kommunens tvätthall: Ansågs så farlig att den stängdes – brister kvar trots 1,5 års drift

Den kommunala tvätthallen på Östra Navet blev inte helt lyckad. Trots att den varit i drift i mer än 1,5 år är det problem med slangar som inte fungerar.

Slangarna hänger längs taken och har olika färg beroende på användning. Båda sorterna har ansetts farliga och har nu bytts ut.

Slangarna hänger längs taken och har olika färg beroende på användning. Båda sorterna har ansetts farliga och har nu bytts ut.

Foto: Yvonne Rönngren

Hedensbyn2020-01-20 18:30
undefined
Slangarna hänger längs taken och har olika färg beroende på användning. Båda sorterna har ansetts farliga och har nu bytts ut.

När Östra Navet, som då kallades Fabriken, planerades bestämdes redan från början att man gör en stor fristående byggnad med tvätthallar.

Där rengör både Skellefteå Buss och kommunen sina fordon.

Byggnaden togs i bruk i april 2018, när samhällsbyggnad flyttade in, och bussdelen började användas i november 2019.

Men trots att det byggdes en sprillans ny och modern anläggning finns en del kritik.

Dåliga slangar

På Samhällsbyggnads sida handlar problemen om dålig utrustning.

– Tvätthallen fungerar inte optimalt och problemen är inte helt lösta, säger Christer Holmér, ansvarig för logistik.

Dels var upphängningen av slangar av fel sort och dels är slangarna av dålig kvalitet.

– När det gäller slangarna så hade vi presenterat hur vi skulle använda dem och vilka avfettningsmedel vi använder. Men leverantören valde billigare slangar, säger Christer Holmér.

undefined
Slangarna kan dras i skenor vid taket, men fästena har varit dåliga. Anders Enquist säger att slangar och fästen kunde rasa rakt ner över anställda.

Vid Norrans besök visar verkstadschef Anders Enquist:

– De gröna slangarna är för avfettningsmedel och kemtvätt. De som var monterade från början var vanliga slangar avsedda för oljeprodukter och sådana klarar inte kemikalier.

– Dessa slangar började gå sönder när de var cirka fyra månader gamla.

Det finns även blå slangar, de är för högtyckstvätt och spolar vanligt vatten. Där var haken att de var för klena och riskerade att sprängas vid användning.

– Båda sorterna var alltså farliga. Under en period förra vintern stängde vi tvätten av säkerhetsskäl, stängningen pågick i cirka en vecka, säger Anders Enquist.

– Nu är de flesta slangar utbytta men det är fortfarande en del läckage. Det har tagit lång tid att få åtgärder, säger Christer Holmér.

Slangar faller ner

Det har också varit problem med upphängningen av slangar. De sitter i skenor långt uppe vid taket. Fästena glider längs skenan så att den som tvättar ska kunna gå längs med fordonet och jobba på ett smidigt vis.

– Dessa fästen var för dåliga och ibland har de lossnat, då den anställde fått hela slangen och fästet fallande över sig, fortsätter Anders Enquist.

Fästena är nu bytta, och de nya anses löpa hyfsat väl längs rälsen, även om de kan häckla något.

Fel lutning på golv

Ännu ett problem är att golvet lutar för lite mot avloppsrännan. Det gör att pölar av vatten blir stående i lokalen.

Men allt är inte dåligt i den nya spolhallen.

– Nej, den är jättefin i stora drag. Den är längre än på förra stället, vilket är praktiskt, den har bra belysning och ventilation, säger Anders Enquist.

Industrihus tar notan

Patrik Larsson är projektledare för Östra Navet, på uppdrag av Skellefteå Industrihus.

– Samhällsbyggnad bytte avfettningsmedel och det gick inte fram till de som projekterade bygget. Jag skulle inte säga att det är någons fel, utan miss i kommunikationerna. Tvätthallarna är ett tekniskt avancerat bygge med många detaljer.

– Jag ser de här problemen som barnsjukdomar som ska lösas. Skellefteå Industrihus kommer att ta på sig kostnaderna för byte av utrustning, säger Patrik Larsson.

Bolaget som var underleverantör har beskyllts för att välja billiga lösningar. Men Patrik Larsson anser att de är proffs på vad de gör.

– Det finns några bolag i Sverige som kan göra avancerade tvätthallar och bolaget är ett av dem.

Bättre hygien i kommunens nya spolhall
undefined
Samhällsbyggnads tvätthall. Där finns ingen automattvätt, utan det är manuell tvätt som gäller. Arbetet görs av särskilt anställda eller av förarna själva.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!