Norran Affärsliv möter Peter på hans arbetsplats, mitt i den jättelika fabriken om drygt 42000 kvadratmeter med produktion, lager, kontor, resturang, personalrum, med mera. Det motsvarar sju fotbollsplanen och en absolut majoritet av ytan ligger i lägenhetsproduktionen.
Peter har 15 år inom Lindbäcks Bygg. Tidigare arbetade han i Öjebyn.
– Jag trivs jättebra här. Jag svarade ja direkt till att flytta hit, berättar han.
Snart ett år
Lindbäcks satsning på en ny produktionsanläggning på Haraholmen strax söder om Piteå är en av de mest omtalade under 2000-talet i norra Norrland. Byggstarten var den 8 december 2015.
Den nya fabriken har gett Lindbäcks Bygg en möjlighet att trefaldiga produktionen. Den ursprungliga enheten i Öjebyn klarar 800 lägenheter per år och den nya dubbelt så många, 1600 lägenheter.
Invigningen gjordes av bland andra bostadsminister Peter Eriksson den 19 december 2017.
”Spännande resa”
Sedan dess har fabriken varit under en upprampningsfas, det vill säga en inkörningsperiod.
– Det har varit spännande att vara med på den här resan. Produktionen har börjat hämta sig riktigt bra, säger Peter Magnusson.
En annan som pendlar är Tommie Johansson, Åbyn, som har 20 år bakom sig i Öjebyn.
– Man vänjer sig vid åkandet. Det går ganska snabbt och vi är några som samåker.
Tommie är lagledare på logistikcentret.
– Vi tar emot material direkt från våra underleverantörer och det går direkt från lastbilen in i produktionen. Det här är jätteintressant och en ny utmaning för mig som varit på företaget så länge. Det här är inspirerande med jättebra lokaler och vi är helnöjda med arbetsmiljön.
Stationsmodell
Inspirationen till hur anläggningen är utformad har hämtats från bilindustrin och produktionsfilosofin Lean som har sitt ursprung hos Toyota.
Verksamheten är uppbyggd i stationer där varje produktionsdel får ta en viss tid. Så rullar produktionen runt fabriken som innehåller innovativa lösningar för produktion av industriellt byggda flerbostadshus.
Stationsmodellen gör att om något strular får de konsekvenser för hela linan.
– Hela verksamheten här är mer lik fordonsindustrin är vanlig byggverksamhet. Vi brukar säga: Från hammare och spik till montering i fabrik, berättar fabrikschefen Henrik Hauptmann.
”Lärande organisation”
Han visar oss runt i lokalerna.
– Vi är en lärande organisation. Vi lä oss något nytt varje dag som vi implementerar. Innovation och drivkraft kännetecknar verksamheten, säger han.
Just för dagen pågår produktion av studentboende på 21 kvadratmeter, vilka byggs i volymer.
– Det här är Europas modernaste fabrik i segmentet industriellt byggande. Vi kan bygga vad som helst här och det gör att vi har lättare att tajma konjunkturerna, säger Hauptmann.
Ny marknad
Alla som jobbar på Haraholmen går dagskift.
– Många av maskinerna är fortfarande i en provdrift. Vi har formellt inte tagit över dem än. Vi vill se att de klarar kapaciteten och håller det som leverantören har lovat
Målet är att ha tagit över maskinerna innan semestern 2019. Än återstår en bit dit.
Att fabriken är byggd på Haraholmen är ingen slump. Lindbäcks har sett på möjligheterna att skeppa bostäder per båt. Ett första lass har redan gått med studentbostäder till Lund.
– Det var dessutom ett genombrott för en ny marknad för oss. Nu levererar vi över hela landet, från Kiruna till Malmö, även om vi har en bas i Mälardalen, berättar Hauptmann.
– Att vi skulle bli rikstäckande var ett nytt mål i samband med att fabrikens byggdes, säger Marie Lindgren, kommunikationsansvarig på Lindbäcks.
Parallellt med den nya fabriken byggdes den gamla fabriken i Öjebyn om från tre linjer till en linje.
I Skellefteå
Ett projekt i Skellefteå är aktuellt just nu. I september tog kommunen den nya detaljplanen för Balder/Frigg. Där planerar Lindbäcks för cirka 185 lägenheter från ettor till fyror och verksamhetslokaler.
– Vi räknar med att rivningen där sker till våren. Markarbeten börjar hösten 2019 och i slutet av 2021 blir det första inflytt, berättar Marie Lindgren.