Det började med att Amanda fick lite bakgrejer av sin syster för att göra tårtdekorationer som 20-åring.
– Jag har under årens lopp mest gjort figurtårtor. När jag började göra praliner för två år sedan föll jag pladask för det var jättekul.
Hon visat upp några praliner som hon gjort. Tillverkningen brukar ta två dagar.
– Nyckeln till spegelblanka och färgsprakande praliner är att putsa pralinformen. Sedan ska formarna målas och därefter ska den tempererade chokladen fyllas i. Formen tippas sedan så merparten av chokladen rinner ut men "väggarna" i pralinformen sitter kvar.När skalen stelnat så fyller man dem och sätter sedan dit en lock under pralinen, säger Amanda.
De nyaste skapelserna som inspirerats av Norrskenet är tårtan och pralinerna. Norrskenstårtan har en mazarinbotten med smak av kardemumma. Invändigt finns en vitchoklad pannacotta och blåbärs- och citronmousse.
– För att få rätta nyansen så hällde jag först ut blå mirrorglace över tårtan, sedan mörkgrön och ljusgrön. Därefter blåste jag överallt med en hårfön så färgen rann ned. Jag har även gjort norrskenschokladkakor.
Amanda ställde också upp i tävlingen Sveriges snyggaste pralin i höstas.
– Det var en impulsgrej. Jag såg tävlingen men hade bara några dagar på mig. Jag ville gärna få med norrskenspralinen för den är väldigt speciell. Det satt även med en kunnig jury och jag ville se på vilken nivå jag låg.
Norrskenspralinen kom trea av 60 praliner rent utseendemässigt.
– Det var svenska folket som fick rösta fram den snyggaste pralinen på hemsidan. Det var en individuell tävling så jag fick inte säga vilken pralin som var min. I själva tävlingen kom jag i mitten eller plats 30 av 60.
Juryn tyckte att glansen och tunnheten på pralinskalen var bra liksom tempereringen.
– Smaken försvann lite för att jag hade vit choklad i skalen och det blev lite sött ihop med hjortronpuré och messmör som var fyllningen. Smaken hade nog blivit bättre om jag haft mer hjortron i. Tanken var att innehållet skulle spegla den norrländska utsidan.
Nästa steg för Amanda är nu att jobba med "Haradssweets" i sitt nystartade företag och söka livsmedelstillstånd.
– Efterfrågan har ökat från hotell, turism och vanligt folk. Jag jobbar som barnskötare och tanken är att gå ned i arbetstid och försöka se om jag kan försörja mig på företaget.