Har väntat flera år på reparation av cykelbana

Sprickorna i cykelvägen till Ersmark har blivit en långbänk. Bybor önskar en rejäl ombyggnad, men trafikverket har inga avsatta pengar.

18 april 2019 07:00

Det handlar om gång- och cykelvägen mellan Kåge och Ersmark.

– Den måste ha varit byggd runt 1993 eller 1994, säger Kenneth Enmark, Ersmark.

De cirka 25 åren har tagit ut sin rätt, och vägen får nu allt bredare sprickor.

– Problemet har ökat successivt och jag skulle säga att vi har haft dagens riktigt dåliga standard i fyra-fem år säger Ulf Lindkvist, som även han bor i Ersmark.

Vatten hejdas

Banan är byggd på en friliggande vägbank vid sidan av Jörnsvägen, och de två tror att den är för dåligt dränerad. Då har regn- och tövatten som hamnar i diket från den stora vägen ingenstans att rinna bort.

– Möjligen kan det också vara så att vägen är för dåligt tjälsäkrad, säger Kenneth.

Varje vinter skjuter tjälen upp cykelvägen så den får en kupad form. På våren sjunker det hela tillbaka, men då finns en stor spricka kvar, som löper längs med vägen.

Fastna med hjulet

– Sprickorna blir decimeterbreda och är en fara för cyklisterna, säger Ulf Lindkvist. Störst risk för olyckor är när man cyklar i mörker, då är sprickorna svåra att se.

– Det blir också farligt på vårvintern när vägen är nyplogad, Då lägger sig snön som ett lock över sprickorna men under finns håligheter som man inte ser, tillägger Kenneth.

Ulf säger att det är så illa att folk ibland väljer att cykla ute på stora vägen istället.

– Där är det mycket tung trafik och rent livsfarligt att cykla.

Brukar fylla med sand

I två års tid har Ulf Lindkvist försökt påverka trafikverket att göra förbättringar. Han säger att de brukar fylla igen sprickorna med sand, men det hjälper bara för stunden. Så småningom har sanden blåst bort, regnat bort, eller försvunnit ner i marken.

I fjol lade trafikverket asfalt på sprickorna, så nu ser vissa partier rätt bra ut.

– Men det trasas också sönder med tiden, tjälen bryter sönder alla lagningar, säger de två medan vi går en sväng på cykelbanan.

Letar pengar

Men det är osäkert när en större reparation kan göras.

– Vi är fullt medvetna om vägens dåliga skick, säger Stina Sundberg, projektledare för underhåll på Trafikverket.

– Vi har gjort en inventering av sprickorna och hoppas hitta finansiering till åtgärder. Det kan bli nu i sommar eller sommaren 2020. Jag kan tyvärr inte lova något datum när det kan stå klart.

– Tanken är en större åtgärd och inte bara lappa och laga, säger Stina Sundberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Yvonne Rönngren

Ämnen du kan följa