Här byggs Arvidsjaurs barnstad

Lets go Arvidsjaur växlar upp inför sommarens event. Fokus i år ligger på barnen; det byggs just nu för fulla muggar på en ministad i staden - barnens stad.

3 april 2019 11:12

I industrihuset granne med Prästberget pågår just nu en storskalig snickarverkstad. Det är delvis här som sommarens stora satsning i Arvidsjaur tar form - Lets go kids. Små hus som ska utgöra del i en barnstad under tre dagar i början av juli.

– Det är första gången i Sverige man kör ett liknande koncept, och vi är jättetaggade, säger Jan-Åge Lundman på resurscentrum, som handleder byggandet av husmodulerna.

Idén kommer från det utbyte Arvidsjaurs kommun har och har haft med en organisation i Tyskland i ungefär tio år.

– Där har man kört konceptet i tolv års tid, det är en total succé och finns i många städer. Köerna ringlar sig långa för att få delta. Hela tanken med konceptet är att lära barn och unga hur ett samhälle och en demokrati är uppbyggd och fungerar, men genom lek.

I Arvidsjaurs barnstad kommer man få ansöka om ”jobb” hos Arbetsförmedlingen, bli avlönad i stadens egna valuta, betala skatt. Allt som vuxna gör i Sverige.

– Vi har haft förmånen att få besöka Tyskland och ta en närmare titt på projektet. Där har man val med tillhörande valkampanjer, sjukvårdare, städare. Alla möjliga yrken. Det kan praktiskt taget göras hur stort som helst.

I Arvidsjaurs barnstad kommer det finnas ungefär 25 olika yrken, och på området är bara barn välkomna. Istället för en förskola kommer det finnas ett föräldradagis där man lämnar in sina vuxna när arbetsdagen börjar.

Fakta

Lets go Arvidsjaur

Ett event första veckan i juli, som är ett samarbete mellan kommunen och företagen på orten. Årets upplaga kommer bjuda på bland annat ett marknadsområde med knallar, en scen på torget med olika aktiviteter, watercross på Nyborgstjärn, håll igång med Hotell Laponia, starkemantävling och Lets go kids-område.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sofie Abrahamsson

Ämnen du kan följa