Enligt brottsförebyggande rådet, Brå, anmäldes enligt preliminär statistik förra året 1147 brott i Haparanda. Motsvarande siffra är 12 179 anmälda brott per 100 000 invånare, vilket är den högsta kommunsiffran i Norrbotten.
Haparanda och Torneå beskrivs av många som en stad och samarbetet mellan länderna, och städerna, är starkt. När det gäller polisen har länderna vissa avtal som gör att de kan genomföra gemensamma insatser på vardera sida om gränsen.
– Just nu har vi ett sådant långsiktigt beslut där vi kan bilda patruller i Haparanda-området och Torneå-området. Det är just för att kunna hjälpas åt och bli mer slagkraftiga mot framför allt narkotikasmuggling och vapen, säger Mikael Rova.
– Vi vet att det går över väldigt mycket narkotika till Finland via den här gränsen, E4:an. Den är otroligt vältrafikerad, det är mycket folk som passerar varje dag. Jag vill minnas att det är Sveriges näst mest trafikerade gränsövergång efter Öresundsbron.
Enligt siffror från Brå ska antalet anmälda brott mot narkotikastrafflagen i Haparanda kommun varit 30 stycken år 2003 och 203 år 2022.
– Mängden beslag och storleken på beslagen ökar, säger han.
Ulf Wallin, gruppchef för polisen i Haparanda, berättar att samarbetet över länderna utvecklats med tiden och att de nu kan arbeta mer brottsförebyggande.
– Problemet som vi haft tidigare är att de som inte riktigt följer lagen har kunnat skydda sig via gränsövergången. Nu har finsk polis järnkoll på sin sida och vi bra koll på vår, och utbyter information om platser, adresser, bilar – allt.
Men det avtal som gör att finsk polis får hjälpa till vid behov i Sverige, och tvärtom gäller bara under angivna tidsperioder.
– Jag förstår inte varför vi inte kan ha ett stående beslut, från min horisont. Det är inte så att vi åker över till Finland för skojs skull, säger Ulf Wallin.
Den största utmaningen som de ser är att få polisen att växa och lyckas rekrytera fler till östra Norrbotten. Detta dels för att kunna utveckla samarbetet med Finland men också för att vara mer operativa och kunna handskas med de utmaningar som kommer.
Det finns bland annat ett nytt avtal med Finland under beredning på Justitiedepartementet, berättar Mikael Rova.
Avtalet skulle innebära att det vid brådskande ärenden blir möjligt för svensk polis att som första patrull åka till Finland vid larm utan att en finsk kollega är med, detsamma gäller för finsk polis i Haparanda-området.
– För att det ska fungera fullt ut måste vi ha folk som kan åka på prio 1-larm. Vi måste växa för att kunna omhänderta den vilja som politikerna har, och för att kunna utveckla och göra att bättre arbete, minska brottsligheten, minska narkotikasmugglingen.
– För att stoppa den kriminalitet som är söderut att få fäste norrut måste vi långsiktigt bli fler, på kort sikt kommer förstärkningarna fortsätta.
Det är inte sällan det går att höra om sprängdåd eller skjutningar på andra platser i Sverige, men även i dem menar Mikael Rova att gränsen i Haparanda spelar en roll.
– Det är en del i det som föder ekonomin för gängen som finns i södra Sverige. Vi ser att den narkotika de tjänar pengar på även passerar gränsen här uppe.
– Det som händer i Stockholm och region mitt är ett nationellt problem, det är inte ett regionalt problem.