Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) och Finlands inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna förbundet) har träffats i Torneå, Finland.
De har undertecknat ett avtal vars syfte beskrivs vara att ytterligare effektivisera polissamarbetet mellan Sverige och Finland och underlätta bekämpandet av grov brottslighet i ett område där samarbetet över gränsen även i övrigt är väl etablerat.
Avtalet ska tillämpas i kommunerna Haparanda, Kiruna, Pajala och Övertorneå i Sverige samt i Enontekis, Kolari, Muonio, Pello, Torneå och Övertorneå i Finland.
– Det är en ganska stor dag i dag. Frågan om samarbetet inom polisen, mellan Sverige och Finland, har diskuterats i 20 år och nu är vi äntligen här, säger Mikael Damberg som på frågan varför det dröjt så lång tid för samarbetet att bli verklighet säger "jag vet inte, jag har fått det berättat för mig att frågan diskuterats i många år men att man aldrig kommit till skott".
Vad betyder samarbetet, tror du?
– Jag tror att det betyder mycket och jag tror att den här frågan tar samarbetet mellan Sverige och Finland till en ny nivå, säger Mikael Damberg.
Polisförbundet beskriver en rad oklarheter (se annan artikel) - som risker exempelvis avseende rättssäkerheten, utmaningar i språk, lagstiftning, mandat och arbetsmiljö - hur ser du på det?
– Det är fortfarande svensk lagstiftning som gäller i Sverige och finsk lagstiftning som gäller i Finland. Det här är saker länderna ska arbeta med. Förra året gjorde vi ett avtal med Norge om att svenska nationella insatsstyrkan ska kunna samarbeta med norska insatsgruppen för att bekämpa terrorism och vi har avtal med Finland om samarbete i krisberedskap, civilt försvar och räddningstjänst. Jag är helt övertygad om att samarbete är helt rätt väg att gå. Jag är också helt säker på att polismyndigheterna tillsammans med de fackliga organisationerna hittar vägar framåt, säger Mikael Damberg.
Maria Ohisalo säger att det är väldigt viktigt, speciellt efter pandemin, att Sverige och Finland kommer närmare varandra igen.
– Vi behöver blir bättre på att samarbeta.
Hon säger att det kommer att behövas, och bli, utbildningsinsatser i och med samarbetet.
– Vi har haft idén om ett avtal på bordet i nästan tio år. Samarbetet är ett bra och ett nödvändigt steg, säger Maria Ohisalo.