Han är slakteriets nye vd

Arvidsjaur renslakt AB går som tåget. På sex år har man mer än fördubblat sin omsättning, och för en månad sedan klev Roland Sandgren ombord som ny vd.

23 maj 2019 12:18

Vad som 1992 började som en lösning för fyra samebyar att råda bot på en orolig renköttsmarknad, visade sig bli ett framgångskoncept. Arvidsjaur renslakt har gått från att i begynnelsen vara ett mobilt slakteri, där man hyrde in sig i styckningslokaler, till att idag vara en toppmodern anläggning med EU-standard.

– Vi är det enda viltslakteriet i Sverige som är A-klassat. Man har genom åren sett till att reinvestera vinst i bolaget, vilket också lett till att vi har en anläggning värd namnet, säger Roland Sandgren, företagets nye vd.

Det är ungefär en månad sedan han tillträdde, och kommer närmast från hotell- och restaurangbranschen, där han bland annat drivit Vittjåkk ett par år, men han känns också igen från Rolles krog i Arvidsjaur, eller Laponias kök.

– Det känns jättekul att komma in i ett företag som har en sån stabil grund att bygga från. Jag får förmånen att titta framåt, hur vi kan jobba vidare med sälj och förädling, bland annat. Där tror jag att jag har något att bidra med, sedan mina år som entreprenör och kock.

Företaget sysselsätter under högsäsongen september–december mellan 30–40 personer, däri ligger dock en av företagets utmaningar.

– Att hitta utbildade slaktare och styckare. Det finns helt enkelt inte finna här i tillräckligt stor utsträckning. Vi hyr in personal från östeuropa via bemanningsföretag för att täcka topparna under högsäsong, annars skulle det inte gå, säger Roland Sandberg.

Fakta

Arvidsjaur renslakteri AB

Startades 1992 av Mausjaur, Udtja, Västra och Östra Kikkejaure samebyar. Senare har även Baste, Girjas och Gällivare skogssameby köpt in sig i bolaget. Renslakteriet omsatte under 2018 närmare 52 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sofie Abrahamsson

Ämnen du kan följa