Larm om 32 grader – Tufft för patienter och personal

Värmeböljan sätter hård press på både patienter och personal vid Skellefteå lasarett. Slitna lokaler med dåliga ventilationssystem skapar en tuff arbetsmiljö för vårdpersonalen som redan påverkas av en underbemannad personalstyrka och pressade scheman. ”Vi gör allt vi kan, men det är väldigt svårt att hinna med” säger sjuksköterskan Beatrice Sundqvist.

”Om vi hade haft tillräckligt med personal skulle det finnas fler vårdplatser. Värmeböljan gör arbetssituationen ännu mer pressad” säger Katarina Nilsson Reian, vice avdelningsordförande för Vårdförbundet.

”Om vi hade haft tillräckligt med personal skulle det finnas fler vårdplatser. Värmeböljan gör arbetssituationen ännu mer pressad” säger Katarina Nilsson Reian, vice avdelningsordförande för Vårdförbundet.

Foto: Lars Eriksson

Hälsa och sjukvård2021-07-07 07:15

De senaste dagarnas värmebölja slår hårt mot äldre och personer med sjukdomar. Även personalen på Skellefteå Lasarett påverkas av hettan. 

– Vi har ringt runt till våra medlemmar. Vi vet sen tidigare att det är gamla sjukhusbyggnader i Skellefteå och att ventilationen är dålig, speciellt när det är såhär varmt, säger Katarina Nilsson Reian, vice avdelningsordförande för Vårdförbundet i Västerbotten.

För att lösa situationen använder man sig av portabla AC på avdelningarna.

– Men tydligen finns det inte tillräckligt. Vi har fått rapporter om att det var 32 grader i en sal igår, säger hon.

Flera omfattande renoveringar pågår på Skellefteå Lasarett, men i de äldre sjukhusbyggnaderna arbetar sjukvårdspersonalen i dåligt ventilerade lokaler.

– Det gäller främst de byggnader som står mot söder. När de blir upphettade är det svårt att få ner temperaturen. Det blir väldigt jobbigt för patienterna, säger hon.

Vårdförbundet berättar om ett stort inflöde av patienter under sommaren. Samtidigt är personalbristen bland sjuksköterskorna högst påtaglig när många går på semester.

– Det stora problemet är bristen på vårdplatser och personal. Det har aldrig varit så få vårdplatser på Skellefteå sjukhus som det är nu. Det leder till mycket överbeläggningar eftersom det fattas personal och alla måste få gå på sin semester, säger hon.

Personalbristen leder till att sjuksköterskorna arbetar ensamma. 

– Vi har fått rapporter om att väldigt nya sjuksköterskor tvingas jobba själva tillsammans med omsorgspersonal. Då de blir ensamt ansvariga för många patienter. Väldigt många av våra medlemmar är förtvivlade och även i chefsleden, säger hon.

Värmen förvärrar arbetsmiljön.

– Personalen orkar mindre. De jobbar i munskydd och använder platsförkläden vid nära patientvård vilket blir jättevarmt, säger hon.

Beatrice Sundqvist arbetar som sjuksköterska på medicin avdelning 7, på Skellefteå Lasarett. 

– Vi har satt in AC i personalrummet, läkemedelsrummet, expeditionen och i två stora patientsalar. Där är det svalare. Vi i personalen springer så mycket att vi sällan hinner kyla ned oss, säger hon.

I de mindre patientsalarna har de ställt in fläktar på varje rum, men det är inte lika effektivt.

Hur varmt är det där?

– Vi inte har uppmätt temperaturer, men min upplevelse är att det i vissa salar kan vara upp mot 30 grader. Vi serverar extra dryck, vätskeersättning och ibland isglass för de som behöver det. Vi gör allt vi kan för att patienterna ska må bra i värmen, säger hon.

Hur påverkas era patienter?

– De blir trötta, en del får sämre aptit. Det är framför allt jobbigt för patienter med feber eller infektioner, säger hon.

Personalbristen leder till att Beatrice och hennes kollegor jobbar långa pass och delade turer under helgerna. På en vecka har de ungefär en ledig dag under sommaren, vilket lämnar lite tid till återhämtning.


– Vi alla vänder ut och in på oss själva för att få det att gå ihop, men att det är frustrerande att gå från jobbet med en känsla av otillräcklighet. Vi har världens bästa arbetsplats, men det skulle behövas mer personal och fler vårdplatser, säger hon.

Norran har sökt flera verksamhetschefer vid Skellefteå Lasarett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!