Ingen färdig lösning efter mötet med restaurangerna

Restaurangbranschen är i kris och beskedet om att den platsförlagda gymnasieutbildningen ska slopas kom som en chock. Än så länge finns det inga konkreta lösningar men det pågår en levande dialog, säger näringslivschef Anja Palm.

Förslaget att Medlefors folkhögskola ska starta en gymnasiekurs glädjer restaurangbranschen, men de är än så länge försiktigt hoppfulla.

Förslaget att Medlefors folkhögskola ska starta en gymnasiekurs glädjer restaurangbranschen, men de är än så länge försiktigt hoppfulla.

Foto: Niklas Holm

Gymnasieskola2024-03-28 05:00

Efter beslutet att den platsförlagda restaurangutbildningen på gymnasienivå skulle ställas in har branschen oroat sig över möjligheten att rekrytera ny personal och under ett informationsmöte där kommunchefer och krögare deltog diskuterades lösningar.

– Det har kommit uppgifter om att Medlefors folkhögskola visat intresse för att starta upp en utbildning, men bara att det finns utbildningar är inte nödvändigtvis en lösning om ett problem är bristen av intresse, säger Christer Westlund, avdelningschef för gymnasiet, vuxenutbildningen och arbetsmarknadsenheten i Skellefteå kommun.

undefined
Anja Palm, näringslivschef, och Christer Westlund, avdelningschef för gymnasiet, vuxenutbildningen och arbetsmarknadsenheten i Skellefteå kommun

– Det krävs ett elevunderlag, just nu är det inte många som söker men om det skulle vända kommer vi att erbjuda en utbildning. Om vi har elva utbildningar men bara elva elever så kommer det inte funka, säger Westlund.

Under mötet försökte Westlund och näringslivschefen Anja Palm hitta lösningar för att gemensamt kunna vända trenden och fylla på med personal, samt skapa ett intresse för unga att söka sig till restaurangjobben.

– Vi har en levande dialog, för att kunna lösa det här krävs även branschens engagemang och vi försöker hitta vad som är mest effektfullt. Vi vill alla se resultat och det kan vi göra om vi har en gemensam bild, säger näringslivschefen Anja Palm.

Pontus Billenman jobbar på rekryteringsföretaget One partner group och vill hjälpa till att öka intresset för vuxna att skola om sig till kockar.

undefined
Pontus Billenman vill i samarbete med branschen och kommunen göra restauranger till en attraktiv arbetsplats.

– Tyvärr är kockbristen inte unik i Skellefteå utan någonting som sker i hela Sverige, av eleverna som utbildar sig är det väldigt få som söker jobb på restauranger.

Pontus Billenman tror att det finns fördomar om att restaurangyrket har en hård jargong och ett sexistiskt klimat. Men att det samtidigt finns ett ökat intresse för matlagning hemma. One partner group vill driva en kampanj för att bryta fördomarna och få de som älskar att laga mat hemma hitta till yrkeskök. Enligt honom ska de tidigare haft ett lyckat samarbete med kommunen och aktörer för att folk skulle lockas till att bli nätverkstekniker.

– Jag väntar bara på att folk ska räcka upp handen och säga: "Vi vill vara med", säger Pontus Billenman.

Robert Hunt är delägare på Kork vinbar och gick på mötet som kommunen hade bjudit in till. Han har blivit försiktigt hoppfull efter beskedet om att Medlefors folkhögskola försöker starta upp en gymnasieutbildning men ser fortfarande inte slutet på problemet.

– Medlefors har samma problem som den utbildningen som lades ner, de måste också få nog med elever. Diskussionen på mötet var ifall Medlefors kunde ta över någon sorts gymnasieutbildning i september, men det finns många hinder.

undefined
Robert Hunt är delägare på Kork Vinbar.

Robert Hunt säger att beslutet att inte starta utbildningen kan bli dödsstöten och påverka branschen de kommande tio åren.

– Det är en lång process att få kommunen att göra kursen, att stänga ner den så abrupt gör att chansen att den kommer tillbaka igen de kommande åren är ganska liten. Men vi får se hur det går.

Han gläds över att vuxenutbildningen försöker locka mer folk men trycker på att det är bland ungdomar som det behövs rekryteras.

– När kockarna vi har nu skaffar familj och barn om några år blir kanske arbetstiden inte lika attraktiv som den är nu. Vi behöver gymnasiet för att ungdomar ska kunna ersätta de kockar vi har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!