Sista bussen har gått från byn – men Waine fortsätter sin kamp

Den sista bussen i linjetrafik har gått. Ragvaldsträsk och Gummark har inte längre någon kollektivtrafik som går enligt tidtabell. ”Det här är ett hån mot landsbygden” säger Waine Dagmarsdotter som nu inleder en tre månader lång demonstration.

"Jag är i gråten", säger Waine till fotografen, innan hon kliver på och betalar för sin resa.

"Jag är i gråten", säger Waine till fotografen, innan hon kliver på och betalar för sin resa.

Foto: Yvonne Rönngren

Gummark2019-08-16 13:00
undefined
Waine Dagmarsdotter ska strax åka för sista gången med linje 219.
undefined
"Jag är i gråten", säger Waine till fotografen, innan hon kliver på och betalar för sin resa.
undefined
Den sista bussen i linjetrafik lämnar Gummark.
undefined
Det sista minnet av Ragvaldsträskbussen.
undefined
Waine Dagmarsdotters demonstration är igång.

Givetvis åkte hon med den sista bussen. Waine Dagmarsdotter har varit en flitig resenär med lokalbussen då hon saknar bil.

Klockan 08.50 klev hon på, och ärendet denna gång var att åka till Stadshuset.

– Jag ska demonstrera där varje fredag. Jag har polistillstånd för tre månader.

Drog igång debatten

Waine är kvinnan som drog igång motståndet mot bussomläggningen. Hon var den första som reagerade sedan Norran den 20 mars 2018 hade berättat att många byar skulle förlora bussförbindelserna när de turer som hade skjutsat skolbarn skulle brytas ut från linjesystemet.

Byar förlorar busslinjer - och i stan blir det ändringar på Morön

Hon ordnade en namninsamling och när kommunfullmäktige i maj 2018 skulle fatta beslut stod också hon och en grupp bybor och demonstrerade utanför byggnaden. I det läget hade ytterligare två namninsamlingar gjorts.

Det var troligen detta motstånd som ledde till att beslutet modifierades.

Fullmäktige bestämde att det skulle vara möjligt att åka med skolbussar i framtiden. Det tydliggjordes också att man ska förbättra systemet med ringbilar.

Är inte nöjd

På en bild i Norran stod Waine Dagmarsdotter ute i snön för att åka med en buss, och nu står hon alltså här igen, på samma hållplats.

Du uppnådde en del förbättringar.

– Jo, men de räcker inte. Jag är inte nöjd, säger hon.

När det gäller möjligheten att åka med skolbussar så får man bara åka i mån av plats.

– Jag har försökt ta reda på vad som händer om bussen blir full. Måste jag som vuxen kliva av då, halvvägs till stan? Ingen har kunnat ge något svar. Denna lösning känns för osäker och dessutom får vi bara åka till Sörböleskolan, så man tar sig inte in till centrala stan.

"Närtrafiken ingen lösning"

Ännu en delseger var att närtrafiken beslutades, även om det är oklart när den börjar. Då kan man bli hämtad på en uppsamlingsplats i sin by, troligen med taxi, och kan åka till sin närmaste tätort. För Waines del är det Skellefteå.

– Det är ingen lösning alls, det är ett hån. Tiden i stan är för kort och möjligheten gäller bara tisdagar och onsdagar, så det är inget för den som har många åtaganden. Jag är förvisso pensionär men jag har många uppdrag och intressen, och två korta besök i veckan räcker inte. Dessutom måste man ha beställt resan dagen före, så man kan inte åka in spontant. Ännu en hake är att byar kan vara stora, och då blir det långt att gå till/från uppsamlingsplatsen.

– Vi har nysvenskar här i byn som går på SFI och har jobb. De har inte bil och kan inte nyttja någon av dessa lösningar.

Ska vara som förr

Waine Dagmarsdotter vill ha det som förr.

– Vi hade två turer per dag till stan och tre hem. På loven hade vi en tur i vardera riktningen. Ingen trafik alls på helgerna. Det var allt. Jag kräver inte mer än så, utan jag vill ha ha kvar det vi hade.

Waine anser bestämt att man ska kunna bo på landsbygden utan att ha bil.

– Man slår undan benen på människor som äger och bor på en fastighet på landet. Jag har haft mitt hus i 34 år och det var inte så här när jag flyttade hit.

Namninsamling

Väl kommen till stan tog hon plats vid Stadshusets huvudentré. När Norran tittar förbi vid 10.30-tiden har hon sex namn på sin namninsamling.

Åsa Hägglund Larsson skrev gärna på.

– Jag bor i Gärdsmark och där går två bussturer bort. Det blir sämre för ungdomarna som vill kunna ta sig till stan, säger Åsa.

undefined
Åsa Hägglund Larsson, Gärdsmark, skriver på namninsamlingen.

Ger inga löften

Men kommunalrådet Maria Marklund har inget nytt besked att ge.

– Vi har det beslut vi har och det nya ska provas. Sedan får vi se vilka åtgärder som ska göras efter utvärdering. Jag hoppas att skolbussarna och närtrafiken ska bli en okay lösning för henne, säger Maria Marklund.

Byar kan förlora bussförbindelserDemonstranter mötte upp politikernaKommunstyrelsen lovar: Man ska kunna åka med skolbussen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!