En stuga fylld med kakor

En av Ida Eskilsdotters passioner är att baka och hon har mängder av havtorn som växer på tomten. Därav blev det att öppna kafé i pappa Eskils ”sommarbörning”och Idas Skafferi blev namnet. ”Jag har bara öppet någon gång per år, när jag känner för att baka, för det är min hobby”, berättar Ida.

Ida stoppar in lite ved i järnspisen. ”Pappa Eskil står för eldningen när jag har öppet”, säger Ida.

Ida stoppar in lite ved i järnspisen. ”Pappa Eskil står för eldningen när jag har öppet”, säger Ida.

Foto: Norran

Gummark2018-11-07 07:30
undefined
Ida Eskilsdotter förbereder sig i sitt kafé, här med ett fat med praliner med smak av havtorn, svarta vinbär och lakrits. ” Disken ska vara full med kakor”, säger Ida.

Från Idas köksfönster kan man se de stora havtornträden som växer efter dikeskanten på tomten. När Ida och hennes man Fredrik Bergman flyttade till huset fanns redan buskarna på tomten, men nu har de vuxit upp och blivit träd. Nu har Ida en full frys med havstornsbär, så större delen av hennes bakverk innehåller de nyttiga bären.

undefined
Ida stoppar in lite ved i järnspisen. ”Pappa Eskil står för eldningen när jag har öppet”, säger Ida.
undefined
En av Idas favoriter, med choklad och mintsmak.
undefined
Ida på trappen utanför "sommarbörningen”.
undefined
En av de kakor som Ida bakar tas ut från ugnen.

– Man ska plocka bären när de är frusna, men jag använder mig ofta av en press som jag köpt från Finland. Av råsaften gör jag sedan juicer och gelé som jag kan använda i bakverken, berättar Ida.

Sedan 2011 har Ida haft öppet sitt kafé någon gång per år. När hon startade upp kaféet så hade hon turen att få en disk från en kompis och möbler och porslin av grannar.

–Disken ska vara full med kakor och mackor innan jag öppnar, säger Ida som är igång att plocka en av kakorna från ugnen.

Idas pappa Eskil står för att elda i järnspisen för att få varmt i stugan och han står även för disken, och dottern Hilma tar betalt.

Jag visste inte vad jag skulle göra av allt jag bakade, så därför blir det kafé.

– Det är tur att jag får hjälp av familjen för det brukar komma uppemot 50 personer per dag när jag har öppet, så jag hinner koka kaffe och ta emot gästerna, säger Ida.

Det tar cirka två veckor för Ida att förbereda och det blir cirka 30 olika sorters kakor. Just den här gången blir det bland annat sju olika kakor med havtorn, fyra olika sorters biskvier, polkagriskaka, macarons, flera olika praliner och mackor.

– Jag gör det här för jag tycker att det är kul och jag kan ju inte äta upp allt själv. Och jag har mycket energi, säger Ida och ler.

I vanliga fall så jobbar Ida som kokerska på en förskola ,men läser nu till installationselektriker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!