Hej Marie Jakobsson, kommunikationschef på IUC Norr. I förra veckan genomförde ni konferensen Value Mine, som riktar sig till leverantörsföretag inom gruvindustrin. Berätta mer om varför ni valt att göra detta!
– Det handlar om digitaliseringens möjligheter respektive utmaningar för processindustrin, i detta fall gruvindustrin, och hur det påverkar krav och önskemål på leverantörer.
En del av konferensen handlade om cybersäkerhet, som Bolidens David Degerfeldt presenterade. Vilka är de viktigaste insikterna där och de största farorna?
– Boliden pratade om vikten om att inte bara fokusera på att äga data utan vad gör man av den data man har. Utmaningen blir att tolka all data, och rätt data, för att kunna analysera och ta rätt beslut. Även fördelen med att använda sig av digitala tvillingar för att identifiera vilka underleverantörer som behövs nu och i framtiden.
När det gäller SME (små och medelstora företag) finns det många underleverantörer till det fåtal gruvbolag som verkar i norra Sverige. Ser ni förändringar här i vad de behöver leverera, eller andra viktiga förändringar på gång för dessa?
– Konkurrensen tätnar genom att internationella aktörer tar sig in på vår lokala och regionala marknad i samband med stora etableringar. Det i sin tur leder till att våra egna SME behöver vara i framkant inom hållbarhet, rekryteringar och i transformationen tillsammans med basindustrin säger Marie Jakobsson och fortsätter:
– Det kan krävas att underleverantörerna behöver vara modiga, lyhörda och att de vågar förändra sin affärsmodell.
Hur kommer SME och underleverantörer att påverkas av de stora investeringar som är på gång?
– Kraven kommer att öka inom hållbarhet, EPD – livscykelanalyser, rätt kompetenser, digitalisering, automatisering och viss del robotiserade processer som kan möta de stora etableringar som sker. Detta kommer att kräva att SME behöver ligga i framkant och accelerera för att kunna matcha de behov som uppstår. Om du inte börjar din strategiska planering redan idag, så kan det vara för sent imorgon.
Finns det nog många underleverantörer, eller finns det glapp inom vissa områden?
– Ja, vi skulle vilja säga att det finns nog med underleverantörsföretag. Men samtliga företag kommer behöva bemanna upp och lösa sin kompetensförsörjning. Det hade gärna fått finnas fler personer med kunskap inom till exempel el, digitalisering samt automation och robotisering när vi pratar om att implementera ny teknik till gruv- och processindustrin säger Marie Jakobsson och säger sammanfattningsvis om slutsatser från konferensen:
– Positivt är att väldigt mycket sker inom industrin i norra Sverige. Ska utmaningar nämnas så är det inom kompetensförsörjningen. I takt med att industrin digitaliserar så behöver fler än företagens IT-avdelningar ha kunskaper om IT- och data, det blir en kunskap som alla företags olika yrkeskategorier behöver kunna behärska på olika sätt. Dessutom behöver industrin generellt sett bli bättre på att attrahera fler ungdomar, framtidens arbetskraft. Då måste ungdomar få inblick och förståelse för att industrin idag inte är en ”skitig industriarbetsmiljö”, utan att maskiner och utrustning idag inom tung industri börjar likna de skärmar och spelkonsoler som används inom spelindustrin, det vill säga inom gamification.