Söndagens ljudbangar var en ”skarp insats”

På söndagseftermiddagen skakades delar av Gotland av två kraftiga smällar, som fick fönstrerrutorna att skallra. Enligt Flygvapnet genomfördes en skarp insats och smällarna hade alltså inget med den pågående försvarsövningen att göra.

Louise Levin, kommunikationschef på Flygvapnet.

Louise Levin, kommunikationschef på Flygvapnet.

Foto: Malin Stenström

Gotland2024-04-22 15:47

Det var strax före klockan 14 på söndagen som det hördes två kraftiga knallar i Visbyområdet. Smällarna fick många att vända sig till sociala medier efter svar.

Tidigt spekulerades det i att det var Försvarsmakten som låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunde på söndagen säkert slå fast vad som låg bakom. De uppgav dock att det sannolikt handlade om stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Louise Levin, kommunikationschef på Flygvapnet, bekräftar på måndagen att det var två stridsflygplan som orsakat smällarna.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger Louise Levin.

En rote innebär att två stridsenheter, två fartyg eller två flygplan, bildar en tät formation. I det här fallet var det två Jas 39 Gripen. Under söndagen pågick en övning på Tofta skjutfält, men ljudbangarna hade alltså inget med den övningen att göra.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger Louise Levin.

Incidentberedskapen utför skarpa uppgifter, såsom jakt, attack och spaning. Uppdraget är att hävda, kontrollera och försvara Sveriges territoriella gränser. Det kan också handla om inhämtning av underrättelser. 

Nyligen flög ett ryskt signalspaningsplan över havet nära Gotland, vilket fick både svenska och tyska flygvapnet att skicka upp stridsflyg för att kontrollera. Men vilken slags incident beredskapen reagerade på under söndagen vill Louise Levin inte avslöja.

Som allmän information om incidentsberedskap skriver Försvarsmakten på sin sajt:

”När incidentberedskapens plan lyfter handlar det inte alltid om uppgifter kopplat till gränsbevakning och skydd här och nu. Det kan också vara för att identifiera och dokumentera aktiviteter i vårt närområde, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg. Den information och dokumentation som piloten får med sig hem är en viktig pusselbit i arbetet med att skapa en bild av situationen i vårt närområde och därigenom förståelse för läget som helhet. Med det som grund anpassar flygvapnet sin beredskap”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!