Åter aktuell kring dödshjälp – men valde en annan roll

Staffan Bergström hjälpte Björn Natthiko Lindeblad att somna in. Den gotländske läkarens licens är redan under utredning, efter fallet 2020.

Staffan Bergström (t.h.) var inte på plats när Björn Natthiko Lindeblad gick bort. Men han deltog i förberedelserna inför det läkarassisterade livsavslutet.

Staffan Bergström (t.h.) var inte på plats när Björn Natthiko Lindeblad gick bort. Men han deltog i förberedelserna inför det läkarassisterade livsavslutet.

Foto: Claudio Bresciani/Emelie Stenqvist

Gotland2022-01-18 15:30

I augusti 2019 intervjuades Björn Natthiko Lindeblad av Helagotland.se, inför ett framträdande på Sliteteatern.

Han är den tidigare näringslivschefen som blev buddhistmunk och som 2018 diagnosticerades med den obotliga sjukdomen ALS. Han har blivit känd som en uppskattad radiopratare, föreläsare och författare, men även som meditationslärare.

I publiken på Sliteteatern satt bland andra Staffan Bergström, som blev mycket tagen:

– Han berättade väldigt gripande om sitt liv och sin sjukdom, minns den gotländske läkaren.

Enligt Staffan Bergström var det sedan Björn Natthiko Lindeblad som tog nästa kontakt, två år efter deras första möte.

– Han hade läst om mig i media och hörde av sig i höstas.

Medieuppmärksamheten handlade om det uppmärksammade fallet från 2020, då en annan ALS-sjuk man fick dödshjälp av den gotländske läkaren – vars licens har varit under utredning sedan dess.

Nu var det buddhistmunken som bad om assistans med att avsluta sitt liv. 

– Han undrade om han kunde slippa åka till Schweiz, där dödshjälp är tillåtet. Med tanke på att jag är fortfarande utreds var det inte lämpligt för mig att delta på samma sätt, men jag lovade att vara rådgivande, berättar Staffan Bergström.

Gotlänningen är ordförande för föreningen Rätten till en värdig död, RTVD. Genom denna fann han en läkare som ville ställa upp – om än anonymt.

– Hon är yngre än jag och vill inte riskera yrkesförbud. Men vi träffades alla tre och drog upp riktlinjerna. Den 17 januari åkte hon till Björn med förskrivna tabletter, som hon löste upp i en smoothie. Hon ställde glaset på ett bord och tog flera steg tillbaka. Björn drack själv innehållet och inom en halvtimme var han död.

Enligt Staffan Bergström var detta utan tvivel mer humant än alternativet:

– Det var en värdig död för en person som hade suttit i rullstol i många år och som nu hade andningssvårigheter. Hans dagar var räknade och alternativet hade varit att kvävas till döds, när andningsmusklerna till slut gav upp.

Björn Natthiko Lindeblad hade planerat detta länge och föreberedde ett avskedsbrev, som lades ut i sociala medier och fick stor spridning under tisdagen.

Dessutom var både polis och jurister vidtalade redan i förväg. För säkerhets skull filmades förloppet också.

– I det förra fallet lades förundersökningen ned ganska snabbt – den här gången tror jag inte att polisen ens inleder en utredning, säger Staffan Bergström.

Men Inspektionen för vård och omsorg kanske har synpunkter?

– Ja, därför är den yngre läkarens namn hemligt. Flera medier har velat intervjua henne anonymt och jag har frågat henne, men hon vill inte att någon hör hennes röst heller.

Kan detta få följder för dig då – kan det påverka den utredning som pågår?

– Nej, det tror jag inte. Jag har inte skrivit ut tabletter eller gjort något brottsligt eller klandervärt, jag var bara rådgivare.

Samtidigt är det Staffan Bergström som, än en gång, får vara ansiktet utåt. Både kring veckans uppmärksammade händelse, men även i den sedan länge pågående debatten om aktiv dödshjälp.

Många medier ville tala med gotlänningen under tisdagen.

– Men det där var en del av deras önskningar, både Björns och den andra mannens. De ville bli ambassadörer, att deras död skulle tjäna något till. Det kunde jag inte heller smita ifrån. Vi som är engagerade i detta måste också orka vara publika, det är bara på så sätt som opinionen kan svänga.

Dödshjälp enligt RTVD

Läkarassisterad självvald död: En läkare förser en patient med läkemedel så att denna själv kan ta sitt liv. Detta praktiseras i flera länder i Europa. I Sverige är det inte olagligt att hjälpa någon att ta sitt liv, eftersom suicid inte är olagligt och heller inte medhjälp till suicid. Men i Sverige riskerar en läkare och sjuksköterska som hjälper någon att ta sitt liv att mista sin legitimation, eftersom detta anses strida mot yrkesetiken.

Källa: Riksföreningen Rätten till en värdig död, RTVD

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!