Göran räddade kvinna trots eld och yxbeväpnad man

Ett övertänt hus, en yxbeväpnad man och en kvinna instängd i källaren. Detta kaos mötte räddningschefen Göran Josefsson som trots det gick in i huset och räddade kvinnan. ”Jag gjorde bara mitt jobb”, säger Göran som är en av tre nominerade till Norran Hjältar.

10 januari 2019 08:00

Klockan är strax efter två på natten och Göran Josefsson, 60 år, ligger hemma i sängen i Malå och sover. Han är räddningschef i Malå samt Norsjö och har just den här natten beredskap.

– Jag vaknade av att larmet gick, säger Göran Josefsson.

Det brinner i ett hus i Adak, 22 kilometer utanför Malå. Hela stationen larmas, men Göran tar inte omvägen via stationen utan sätter sig i bilen och kör direkt mot Adak. Han får under resans gång information om att en kvinna finns kvar i byggnadens källare. Dessutom meddelar polisen att han ska vänta vid skolan som ligger en bit från det brinnande huset eftersom det troligen finns en yxbeväpnad man på platsen. När väl Göran anländer till samlingsplatsen har polisen fortfarande sex mil kvar att köra innan de är framme.

– Jag tog fram min telefon gick in på hitta.se för att se vem som bodde i huset, säger han.

Det visar sig att Göran är bekant med kvinnan som bor i huset och han förstår även vem yxbeväpnade mannen är. Han tvekar inte utan beslutar sig att gå fram till huset.

– Eftersom jag visste vem mannen med yxan var så insåg jag också att han inte skulle kunna springa lika fort som jag.

När han kommer fram till huset brinner det rejält. Göran går raskt runt huset och bankar på rutorna för att försöka få kontakt med kvinnan i källaren.

– Det brann ordentligt och garaget höll på att rasa ihop. När jag ropade hennes namn åkte vedluckan till källaren upp.

Där nere i källaren befinner hon sig och Göran gör ett försök att dra upp henne genom luckan, men misslyckas.

– Då hoppade jag ner genom luckan och tog tag i hennes ben. Hon bara flög ut, det måste ha varit adrenalinet som gjorde mig så stark.

Med hjälp av en kartong som han kliver på tar sig sedan Göran snabbt ut från det brinnande huset.

Det har nu gått drygt ett halvår sedan hela händelsen utspelade sig och Göran har haft många chanser att reflekterat över sin egen insats. Instruktionen från polisen var att vänta vid skolan tills de anlände, en instruktion han valde att inte följa.

– Det hade tagit en halvtimme till om jag hade inväntat polisen. Nu blev det ett lyckligt slut, men om jag hade väntat så kanske det inte hade blivit det.

Göran menar att det var ett snabbt, men ett noga avvägt beslut att agera. Hade förutsättningarna varit annorlunda, till exempel att mannen hade varit beväpnad med gevär istället för yxa hade han inte gått in.

– Jag tog inga onödiga risker. Om jag skulle hamna i samma läge igen kommer jag att absolut göra på samma sätt, säger Göran helt lugnt.

Norran Hjältar 2018

Finalister:

1. Torbjörn Vallgren.

2. Monica Gimerus.

3. Göran Josefsson.

Rösta på webbsidan hjaltar.norran.se eller skicka in till: Norran, Box 58, 931 21 Skellefteå och märk kuvertet med ”Norran Hjältar”.

Alla röster ska vara oss tillhanda senast den 27 januari.

Prisutdelning sker den 29 januari under Skellefteå AIK:s hemmamatch mot Rögle.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Eriksson

Ämnen du kan följa