Vill ha mer tid för att rädda skolan i Glommersträsk

Projektgruppen Glommersbygdens Framtid fick tio månader på sig att se till så att det fanns behöriga lärare på Parkskolan och minst 25 elever till höstterminen. Lärarfrågan är löst men projektgruppen vill få minst tre år på sig för att öka inflyttningen och barnantalet på skolan.

Jessica Vallsten, Vivianne Larsson, Linn Winka, Tanja Eriksson och Matilda Johansson från projektgruppen Glommersbygdens Framtid.

Jessica Vallsten, Vivianne Larsson, Linn Winka, Tanja Eriksson och Matilda Johansson från projektgruppen Glommersbygdens Framtid.

Foto: Lars Westerlund

Glommersträsk2024-02-05 05:00

Den 19 juni 2023 beslutade kommunfullmäktige i Arvidsjaur att barnantalet i Parkskolan i Glommersträsk måste öka till 25 till höstterminen i år för att skolan ska få finnas kvar. Dessutom ställdes krav på att alla lärare ska vara behöriga. För att kommunen ska kunna planera inför höstens skolstart måste de veta att så är fallet redan i mars.

Glommersbygdens Framtid har nu lämnat in en skrivelse till kommunstyrelsen i Arvidsjaur där de önskar få minst tre år på sig för att uppfylla kraven som kommunen ställer.

undefined
Walter Eriksson, två månader är den yngste invånaren i Glommersträsk

– Vi anser att målen och den tid vi fått till att uppnå detta beslut inte är realistiskt. Ett sådant arbete behöver få ta tid för att uppnå framgångsrika resultat, säger Jessica Vallsten från projektgruppen.

Staffan Persson och Lydia Odlander, som driver Staffan Perssons stiftelse, stöttade projektgruppen under 2023 med 100 000 kronor och samma summa bidar de med under 2024 och de ställer sig även positiva till ett fortsatt samarbete efter det.

undefined
Tanja Eriksson hoppas att skolbänkarna på Parkskolan snart är fyllda med elever.

I en kommentar till skolfrågan i Glommersträsk konstaterar Staffan och Lydia att ”Glommersträsk kan bli ett skolexempel på där civilsamhället, det vill säga de som bor i samhället tar stort ansvar för service, etcetera och skapar en miljö som attraherar nya invånare”. De menar att det måste gå att göra en plan över tre år där elevunderlaget får byggas upp och där man kommer fram till delmål under tiden.

De tre första månaderna efter beslutet i kommunfullmäktige arbetade Glommersbygdens Framtid, där elva personer ingår, med att hitta lärare.

undefined
I projektgruppen Glommersbygdens Framtid arbetar elva bybor med att få folk att flytta hit.

– Till hösten har vi en behörig lärare som kommer tillbaka från föräldraledighet och en nyexaminerad lärare som vill jobba på skolan, berättar Matilda Johansson från projektgruppen.

Dessa är båda hemmahörande i Glommersbygden. 

– Båda är unga och har många år framför sig inom läraryrket, vilket gör att vi känner oss trygga med att vi har säkrat behöriga lärare för Parkskolan en lång tid framöver, berättar Tanja Eriksson från projektgruppen.

undefined
"Denna ökning av kulturell mångfald från Ukraina ger inte bara en intressant dynamik till vår by utan indikerar också en möjlig framtid där fler barn kan förväntas", säger Linn Winka.

Efter att detta var i hamn har projektgruppen lagt allt krut på att öka inflyttningen till Glommersträsk. De har bland annat inventerat bostäder, hittat bostäder till försäljning och uthyrning, skapat samarbeten med olika organisationer, marknadsfört bygden och gjort insatser för att öka trivseln för invånarna.

– Av de nya invånare som tillkommit under de senaste tre månaderna är det åtta barn, varav tre är i skolåldern. Detta tycker vi är ett otroligt resultat på så kort tid och dessutom mitt under ett läsår, säger Vivianne Larsson från projektgruppen.

undefined
Vivianne Larsson och Matilda Johansson, Glommersbygdens Framtid

De lyfter bland annat fram att företaget Glommers Miljöenergi nyligen köpt den gamla järnhandeln som stått tom i flera år, där det finns sex lägenheter.

– Vi har dessutom fått kontakt med fler fastighetsägare som är villiga till att sälja eller hyra ut, berättar Jessica Vallsten.

I dagsläget överstiger antalet barn som är under skolåldern de 20 barn som idag går på skolan. 

– Detta indikerar en kontinuerlig ökning av barnpopulationen, konstaterar Tanja Eriksson.

undefined
"Vi anser att målen och den tid vi fått till att uppnå detta beslut inte är realistiskt. Ett sådant arbete behöver få ta tid för att uppnå framgångsrika resultat", säger Jessica Vallsten.

Projektgruppen har kontaktat lärare på högstadieskolan Fridhemsskolan i Arvidsjaur för att få en uppfattning om hur elever som kommer från Parkskolan ligger till utbildningsmässigt när de börjar där. Dessa är överens om att det inte går att se någon som helst skillnad på om elever gått på Parkskolan eller Ringelskolan. De individuella skillnader man kan se på elever har med personlighet att göra och inte vilken skola de gått på.

– Vilket vi anser är ett solklart bevis på att Parkskolans elever får en likvärdig utbildning gentemot skolorna inne i Arvidsjaur, säger Matilda Johansson.

Projektgruppen lyfter också fram vilka goda möjligheter det finns för arbete i Glommersbygden.

Så här ser statistik för vårdnadshavare för barn under 13 år i bygden ut just nu:

68,29% arbetar i bygden.

23,39% arbetar utanför kommunen.

7,32% arbetar i Arvidsjaur centralort.

undefined
"Till hösten har vi en behörig lärare som kommer tillbaka från föräldraledighet och en nyexaminerad lärare som vill jobba på skolan", berättar Matilda Johansson.

Två barnfamiljer från Ukraina har valt att etablera sig i Glommersträsk. Dessa familjer har sammanlagt fyra barn. 

Vidare har projektgruppen fått kännedom om att ännu en familj från Ukraina planerar att flytta till Glommersträsk under sommaren. 

– Denna ökning av kulturell mångfald från Ukraina ger inte bara en intressant dynamik till vår by utan indikerar också en möjlig framtid där fler barn kan förväntas, säger Linn Winka.

undefined
Tanja Eriksson och Matilda Johansson, Glommerbygdens Framtid

Bygderådet och 24 företag i Glommersbygden har gjort en konsekvensanalys av en eventuell nedläggning av Parkskolan.  I den påpekar de bland annat att en nedläggning skulle leda till minskad framtidstro för företagande ”eftersom närhet till skola är en förutsättning för företagen att kunna rekrytera yngre arbetskraft med barn”.

De lyfter också fram försämringen för barnen och deras föräldrar och att Parkskolan och sporthallen är den enda kommunala serviceenheten i byn där medborgarna kan boka och utöva aktiviteter på lika villkor som i tätorten Arvidsjaur. Parkskolan är också byns enda värmestuga om ett större strömavbrott skulle uppstå.

undefined
Linn Winka och Jessica Vallsten, Glommersbygdens Framtid.

Bygderådet och företagarna avslutar konsekvensanalysen med att påminna om att nedläggningen av skolan i Moskosel blev kostsam för kommunen genom att många, både företag och familjer flyttade. 

Deras slutsats lyder: ”Så det bästa för alla parter är ju enligt vår analys att Parkskolan ska vara kvar och utvecklas”. 

Glommersträsk

Glommersträsk är den största byn inom Arvidsjaurs kommun, med ett flertal mindre byar runtomkring. I byn bor cirka 230 personer, och i bygden ett par hundra till. Här finns ett rikt föreningsliv och näringsliv.  I byn finns  bagarstuga, air BnB, jaktlag, brandkår, friförsamling, ishall, sporthall, beachvolleyplan, fotbollsplan både grus och gräs, träindustrier och åkarföretag. Glommersträsk är mittpunkten i författaren Stina Jacksons succéroman Silvervägen. Där benämns den dock som Glimmersträsk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!