När Norran kommer på besök i Bärens Hus i Glommersträsk är elever från Parkskolan i Glommersträsk där för att lära sig mer om allemansrätten och om bärplockning.
– I september är det dags för nästa etapp för eleverna då vi följer dem ut i skogen för att plocka lingon. Sedan ska de rensa bären och tillaga något gott av dem, berättar Bo Lundmark, ordförande i Bärens Hus.
Han konstaterar att ungas intresse för natur och friluftsliv ökat under den pågående pandemin.
– Men det finns fortfarande generellt sett många kunskapsluckor om de ätbara resurser som finns i skogen, säger Bo.
Maria Boström, lärare på Parkskolan, menar dock att barnen i Glommersträsk har ganska bra koll på detta.
– Fem av eleverna som är med i dag brukar varje år plocka bär hemma, berättar hon.
Allemansrätten är något som man på Parkskolan varje läsår tar upp på något sätt.
– Vi har också ett äppelträd på skolan och gör alltid något gott av äpplena.
Maria tror att kriget i Ukraina ökat medvetenheten hos svenskarna om vikten av att ta vara på de resurser som finns i skogen.
Under lektionen om allemansrätten passar Bo Lundmark på att berätta om hur han 1957 lyckades plocka och sälja bär för 1 500 kronor så att han kunde köpa en moped.
– Det var en härlig känsla att kunna hämta ut min nya Victoria Vicky, berättar han och eleverna får nu något drömmande i blicken.
Enligt SLU:s Skogsdata produceras det årligen cirka 400 000 ton av både blåbär och lingon i Sverige. Tre fjärdedelar av bären växer i de norrländska skogarna.
– Men det är bara ungefär fem procent av alla bär som tas tillvara, berättar Bo.
Sedan 1990-talet har blåbär blivit Sveriges mest exporterade bär. En ökande del av blåbären exporteras i dag till Asien och delar av Europa, bland annat för tillverkning av hälsokostpreparat.
Det Bärens Hus vill åstadkomma med projektet ”Allemansrätten och skogens bär, hållbar bärplockning för lokal konsumtion” är att få fler unga och lokala personer att intressera sig för naturen och nyttja dess utbud av både hälsofrämjande utevistelser och ätbara råvaror.Deltagarna ska fä ökad kunskap om allemansrätten, bärplockning och bärens värde.
Projektet finansieras med ett stöd från Naturvårdsverket på närmare 300 000 kronor. Med i styrgruppen för projektet finns också representanter från SLU och Skogen i skolan.
–Målet på sikt är att få fler medborgare att besöka skogen för att plocka bär, vilket skulle ge stärkt lokal ekonomi och stora hälso- och miljövinster. Vi hoppas att genom aktiviteterna utbilda ett antal ambassadörer som sprider budskapet vidare, säger Bo Lundmark, vars förhoppning är att detta pilotprojekt kan skalas upp.
Allemansrätten förekommer i Sverige, Norge, Finland och Island samt i glest befolkade trakter i andra delar av världen.
– Rätten har något olika utformning och innebörd i varje land. Sverige är unikt eftersom det är fritt fram för alla att befinna sig på privat mark eller statlig mark för att plocka bär, berättar Gun Lidestav, forskare vid SLU, som finns med i styrgruppen.
I projektet deltar även Ewa Marie Zetterkvist från Skogen i skolan, Murad Soinov från Bostad Lappland som ska hjälpa till under bärplockningen i höst, och informatörer är Anja Lindgren, Gunny Bertilsson samt Cecilia Wahlberg Roslund från Cewaro.