Vårdnadshavare och projektgruppen Glommersbygdens framtid har utifrån sin kritik skickat skrivelser till kommunen gällande utredningen av skolstrukturen i Arvidsjaurs kommun, där det i uppdraget till utredaren framgår att det ska vara särskilt fokus på Parkskolan.
– Jag är framför allt kritisk till behovet av den här utredningen över huvud taget, säger Peter Öhlund, förälder till två elever på Parkskolan.
Lars Forsgren (S), kommunalråd, svarar i ett mejl att det är rekryteringsproblematiken av behörig lärare och ett sviktande elevantal som är bakgrunden till utredningen.
"Huvudmannen, det vill säga kommunstyrelsen, bedömde att det behövdes göras en genomlysning av förutsättningarna framåt för Parkskolan. Det är en av huvudmannens viktigaste uppdrag att säkerställa att skolan bedrivs i enlighet med lagstiftningen."
Peter Öhlund menar i sin tur att de påståendena inte är något som kommunen behöver en analys för att se över.
– Ekonomin och elevunderlaget har kommunen siffror på och när det kommer till behörigheter så håller de på med rekryteringen av behörig lärare, säger han och fortsätter:
– Då måste man låta processen ha sin gång så man inte använder det faktum att det inte är klart som argument för att lägga ner skolan. Det blir på så sätt moment 22, säger han.
När utredningen var uppe för behandling i kommunstyrelsen fattade styrelsen ett inriktningsbeslut gällande skolans framtid. Beslutet är villkorat och bygger på att det ska kunna säkerställas att behörig lärare finns inför varje läsår samt att det totala antalet elever i årskurs 1–6 ska uppgå till 28.
"I stället för att, vilket utredningen pekar på, föreslå flytt av undervisningen på Parkskolan så valde kommunstyrelsen att i stället föreslå ett principbeslut bestående av två parametrar. Dels att säkerställa likvärdig utbildning, följa skollagen helt enkelt samt ett elevantal som visar på en uppåtgående trend i stället för en nedåtgående."
Peter Öhlund tycker även att utredaren drar slutsatser som inte är underbyggda, bland annat att det ska vara svårt för skolan att organisera sin verksamhet med få elever.
– Antalet undervisningstimmar och antalet lektioner som undervisas är ju detsamma om det är tio eller trettio elever. Resonemanget håller inte.
Lars Forsgren hänvisar till utredarens kommentar gällande Parkskolans organisation:
"I små organisationer är det svårt att fullt ut nyttja lärares kompetens och behörighet. Svårigheter att nyttja lärares heltider till undervisning i rätt ämnen, svårigheter att rekrytera funktioner på deltid".
Kommunalrådet kommenterar det så här:
"Rent konkret innebär det att det är svårighet att uppnå behörighet i samtliga ämnen för en lärare i till exempel årskurs 4–6, även barnens möjlighet till social interaktion bedöms av huvudman som viktig".
Hur kommer skrivelserna att behandlas?
"Dessa delades ut till samtliga i kommunstyrelsen för påseende när de mottogs, därmed utgör de en del av beslutsunderlaget."
Den 19 juni ska frågan behandlas i fullmäktige.