Med anledning av de sparbeting som kommunen dras med har biblioteket i Glommersträsk varit föremål för nedläggning, just för att spara pengar.
– Det har diskuterats mycket i Glommers om att biblioteket där ska läggas ner för att det ska sparas 500 000 kr på internhyran, men jag menar det kan inte stämma att det blir någon besparing. Både skolan och biblioteket är skattefinansierat och om man då flyttar utgiften från ett ställe till ett annat, så lägger man ner fastän det inte blir någon besparing i slutändan. Sedan att man ändrat öppettiderna till att ha öppet från halv nio till elva en dag i veckan, då får man statistik där efter. Det finns inte en förälder som kan gå dit med sina barn och pensionärerna har knappt vaknat vid den tiden. Så kan vi inte hålla på och göra, säger Sven-Olov Granlund (C).
Ylva Stråhle Andersson (S) menar att de risk- och konsekvensanalyser som politiken haft att basera sina beslut på har varit bristfälliga.
– Det är så förtvivlat olyckligt att dessa så kallade konsekvensanalyser leder oss i fel tankebanor, säger hon, och Britt-Inger Hedman (V) håller med.
– Det jag minns från den vi fick så det man skulle spara på var att ta bort konsumentrådgivning som ej är lagstadgad samt en biblioteksassistent. Det är vad jag har hört, inte att det skulle läggas ner något i Glommersträsk. Det fanns tankar på det men det ger ju inga pengar.
Inte eniga
Kommunchef Ulf Starefeldt håller inte med om kritiken.
– Jag blir lite besviken när ni säger att analyserna inte riktigt håller måttet. Det här är ju de som jobbar i verksamheterna, och jag undrar på vilka grunder menas att analyserna inte håller måttet? säger han. Hedman (V) menar att politiken tidigare poängterat att analyserna ska göras på ett likadant sätt.
– Nu har vi ofta fått från personalen som skrivit utifrån sina synpunkter, men man behöver få mer övergripande vad kommunmedborgarna går miste om. De vi fått att tillgå har inte varit utformade på det sätt jag har efterfrågat faktiskt.
Enligt Starefeldt följer dock personalen en mall som de ska använda sig av.
– Jag kan inte se att det finns några individer som kan göra det här bättre än de som nu gör det, säger han. Granlund (C) tar upp att nedläggningshotet i Glommersträsk har gjort många i byn upprörda, och att det han nu hör också är upprörande.
– Det är ju hemskt om vi inte riktigt vet vad det innebär när vi tar ett beslut, säger han.
Styrelsen är helt överens om att biblioteket i Glommersträsk ska vara kvar, och att besparingskravet får uppnås på annat sätt.
Malin Johansson/NN