Rörflen är ett storväxt gräs med grova, styva, raka strån och breda blad. Det skördas på våren, vilket gör att man får en torr råvara och att en stor del av växtnäringen lämnas kvar i marken tillgänglig för nästa växtsäsong.
För att skapa värden på dessa outnyttjade gräsmarker har demonstrationsprojekt startats i fyra länder, bland annat hos Glommers Miljöenergi. Här omvandlas rörflen till en hållbar och cirkulärströprodukt för djur som går under varumärket Klimatströ. Ströet kan efter användning i stallet eller ladugården användas som gödningsmedel, liksom för biogas eller värmeproduktion.
– 2010 installerade vi en brikettpress för stråbränslen, som sedan utvecklats till en produktionslinje för strö med hygienisering, kompaktering och dammreducering. Genom briketteringen värmebehandlar vi briketterna, vilket eliminerar bakterier och mögelsporer. En stor fördel med den här produkten är också att den dammar mindre än till exempel kutterspån eller halm, berättar Bo Lundmark, vd för Glommers Miljöenergi.
Företaget har ännu inte hittat fram till en helt fungerande affärsmodell för försäljning och distribution av produkten.
– Just affärsmodeller är något som vi diskuterar i det här projektet. Deltagarna från de sju länderna var mycket intresserade att ta del av hur Glommers Miljöenergi tänkt när det gäller djurströproduktionen, berättar Malåkonsulten Cecilia Wahlberg Roslund som anlitats av den svenska projektkoordinatorn RISE för att arbeta med den svenska demonstrationsdelen i Go-Grass.
Efter besöket i Glommersträsk konfererade delegationen under några dagar på Hotel Källan i Åmliden för att utbyta erfarenheter från de olika demonstrationsprojekten.
I Nederländerna används gräs från vägkanter för att producera förpackningar och papper. I den tyska demonstrationsanläggningen omvandlas gräs från våtmarkerna till biokol som till exempel kan användas som jordförbättringsmedel eller vid mark och -vattenrening. Den fjärde demonstrationsplatsen i Danmark förvaltar ett gräsraffinaderi för utvinning av protein från gräs. Det organiska proteinkoncentratet kan användas som fodertillskott för svin och fjäderfä samt till mjölkkor. Förutom de fyra länderna med demonstrationsanläggningar deltar även följarländerna i Ungern, Rumänien och Spanien.
Susanne Paulrud, forskare vid RISE, berättar att cirka 21 procent av EU:s totala yta täcks av gräsmarker och gröna buskar.
– Idag förblir dessa resurser underutnyttjade och lämnas till förfall efter klippning och därmed orsakas kostnader och förlorade möjligheter. Go-Grass använder denna potential för att stärka landsbygdssamhällen genom att utveckla cirkulära affärsmodeller, säger hon.
Projektkoordinatorn Philipp Grundmann, från Tyskland, menar att på längre sikt kan projektet skapa nya möjligheter på landsbygden i hela Europa.
– En femtedel av befolkningen på landsbygden i EU löper risk för monetär fattigdom. Med nya värdekedjor och verktyg som ska utvecklas av Go Grass-projektet försöker vi återuppliva landsbygdsekonomierna, skapa nya kvalitetsjobb i en cirkulär, klimatvänlig sektor, säger han.
Go-Grassprojektet finansieras av EU:s forsknings och innovationsprogram Horizon 2020.