Fastighetsägare tar över gatubelysning i Glommersträsk

Arvidsjaurs kommuns regelverk säger nej till att ta över Vattenfalls belysningsanläggning längs Västerngatan i Glommersträsk. Då rycker boende in. "Jag vill inte leva i ett mörker", säger Carl-Henry Lundström.

Carl-Henry Lundström bor på Västerngatan i Glommersträsk och han har skrivit ett avtal med Arvidsjaurs kommun för att ta över belysningsanläggningen.

Carl-Henry Lundström bor på Västerngatan i Glommersträsk och han har skrivit ett avtal med Arvidsjaurs kommun för att ta över belysningsanläggningen.

Foto: Carl-Henry Lundström

Glommersträsk2021-01-28 11:00

Kommunstyrelsen i Arvidsjaur beslutade i november förra året att avyttra belysningsanläggningen längs Västerngatan i Glommersträsk i samband med att Vattenfall ville ta ner sina ledningar där och då kommunen inte ville ta över stolparna. 

Beslutet grundar sig på kommunens regler från 2011 som säger att om en allmän belysningsanläggning ska avyttras ska det finnas färre än fem bofasta inom ett avstånd på en kilometer. Vid ett sådant tillfälle ska berörda erbjudas att ta över belysningsanläggningen utan kostnad, men får då ombesörja en eventuell delning av anläggningen och inkoppling av ström.

– När det är färre än fem så är det inte försvarbart kostnadsmässigt och då går budet till de som bor efter sträckan, säger kommunstyrelsens ordförande Sara Lundberg (S), om beslutet.

Företagaren Carl-Henry Lundström är en av tre bofasta längs Västerngatan och han har skrivit ett avtal med kommunen för att ta över anläggningen. Han blev irriterad när det stod klart att kommunen inte skulle ta över belysningen. 

– Varför ska de släcka ner här, man känner sig utsatt. Då kan de väl göra samma sak i Arvidsjaur också. Det känns lite som att vi är på en kant och får sköta oss själva, säger han och fortsätter:

– Det går mycket folk här och visst är det roligt om det lyser när man är ute och går. Det har med säkerhet att göra också och det är inte roligt att leva i mörkret.

Carl-Henry Lundström säger att det finns totalt åtta fastigheter längs Västernvägen och att de andra fastighetsägarna kommer att debiteras utifrån hur många timmar belysningen är på. En kabel ska grävas ner och det rör sig om en sträcka på cirka 15–20 meter, men enligt Lundström handlar det inte om någon stor kostnad för grävandet. Sedan ska strömmen kopplas in hos honom, men när bytet sker är i dagsläget oklart.  

Enligt Erika Harr, gatu- och VA-chef i Arvidsjaur, väntar kommunen på en underskrift på avtalet från Vattenfall. 

– Vi är överens med fastighetsägaren. Det står inget datum i beslutet men vi kommer att komma överens om ett lämpligt tillfälle att han tar över, säger hon.

Tidigare när kommunen gjort sådana typer av avtal har belysningen släckts på sommaren för att möjliggöra en enklare omkoppling, uppger Erika Harr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!