Bärens Hus i Glommersträsk invigt: ”Känns bra”

I onsdags invigdes Bärens Hus i Glommersträsk av avgående kommunalrådet i Arvidsjaur Sara Lundberg (S). ”Det här är en satsning gjord av människor som aldrig ger upp”, säger hon.

Bo Lundmark och Sara Lundberg var två av talarna under invigningen.

Bo Lundmark och Sara Lundberg var två av talarna under invigningen.

Foto: Lars Westerlund

Glommersträsk2021-06-16 18:30

Det har varit en lång resa för paret Bo Lundmark och Gunny Bertilsson för att få alla bitar på plats i Bärens Hus. Men nu var tiden mogen för en invigning, både med fysiska och digitala gäster. 

– Det här känns verkligen bra. Vi har väntat i 1,5 år på att kunna genomföra en ordentlig invigning, säger Bo Lundmark.

Sara Lundberg, som förrättade invigningen genom att klippa av ett band, är imponerad över det arbete som ligger bakom Bärens Hus.

– Det här blir ett nytt bra besöksmål i vår kommun, konstaterar hon.

undefined
Margit Bergman som designat utställningen berättar om sina tankar bakom den.

Idén till Bärens Hus föddes 2013 när Bo och Gunny gick en bärkurs i Kalix.Bo som också driver företaget Glommers Miljöenergi, fick då en ny idé om att börja vidareförädla blåbär, lingon, hjortron, kråkbär och svarta vinbär. Det blev ett lyckat drag och företaget vann 2019 SM i mathantverk med sin hjortrondryck Várrie Hjortron. Under invigningen skålade deltagarna också i denna dryck.

Parallellt med uppbyggnaden av Glommersbär har Bo och Gunny, tillsammans med ett team bestående av engagerade människor arbetat hårt med skapandet av museet Bärens Hus som drivs aven ideell förening. Syftet med föreningen är att tillvarata, utveckla, och visa upp bärens betydelsefulla roll i samhället, både historiskt och i framtiden. 

– Det finns faktiskt ingen motsvarighet till Bärens Hus i Sverige, säger Bo Lundmark.

undefined
Anja Lindgren som arbetar hos Glommersbär sköter den digitala inspelningen när Kristina Grubbström berättar om modellen av bärtorkeriet.

Konstpedagogen Margit Bergman anlitades för att designa Bärens Hus, som inrymts på övervåningen där Glommersbär har sin produktion. Här finns både föremål som använts och används vid bärplockningen och Kristina och Johnny Grubbström har lagt ner mycket energi på att skapa en modell av ett bärtorkeri.

– Bärtorkerierna hade sin sista storhetstid under 1940-talets beredskapsår, berättar Bo. 

undefined
Bo Lundmark och Gunny Bertilsson

Blåbärsflickorna som kom till Västerbotten från Stockholm för att plocka bär får också en hel del utrymme i utställningen, liksom Sara Lidmans uppmärksammade roman Hjortronlandet. 

Besökarna kan både se hur bären plockades och förädlades förr samt se hur det går till när nya produkter blir till i Glommersbärs fabrik. Det finns även en kreativ hörna för de minsta besökarna. 

– Det är härligt att vi nu äntligen är framme vid målet men det här kommer att vara ett levande museum som hela tiden byggs på och förnyas, säger Gunny Bertilsson.

undefined
En gammal bårvåg som visas i Bärens Hus.

Satsningen på Bärens Hus har totalt gått kostat cirka 1,7 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!