Bärbranschen samlades i Glommersträsk

Under torsdagen genomfördes en hearing om exportmogna måltider med bär i Bärens Hus i Glommersträsk. Syftet var att samla alla verksamma i branschen för att diskutera vilka förändringar som behövs för att skapa en livskraftig bärbransch med högre grad av förädling.

– Bären i Norrlands skogar är en fantastisk tillgång. Idag går tyvärr det mesta av de plockade bären på export, säger Ulla Blomqvist.

– Bären i Norrlands skogar är en fantastisk tillgång. Idag går tyvärr det mesta av de plockade bären på export, säger Ulla Blomqvist.

Foto: Lars Westerlund

Glommersträsk2019-03-22 15:49
undefined
Lars Normark och Li Holmberg tillverkar vin gjort av blåbär.

Ett 30-tal personer fanns på plats för att delta i hearingen som arrangerades av projektet Lapland Culinary Region, Hela Sverige ska Leva Västerbotten och Region Västerbotten.

– Bären i Norrlands skogar är en fantastisk tillgång. Idag går tyvärr det mesta av de plockade bären på export. Genom en ökad lokal förädling och paketering skulle man kunna skapa inkomster, arbetstillfällen och en stolthet över våra goda bär som är fulla med nyttigheter, säger Ulla Blomqvist, projektledare för Lapland Culinary Region.

undefined
– Bären i Norrlands skogar är en fantastisk tillgång. Idag går tyvärr det mesta av de plockade bären på export, säger Ulla Blomqvist.

Under hearingen framkom det bland annat önskemål från bärföretagen om regeländringar när det gäller märkning av bär och det diskuterades livligt om hur man också ska få svenskarna att intressera sig för att plocka bär. Idag är det i stort sett bara utländsk arbetskraft som står för den kommersiella plockningen.

En av talarna var Lena Friborg från Region Västerbotten som ansvarar för framtagandet av Västerbottens regionala livsmedelsstrategi ”Mer mat från Västerbotten”.

undefined
– Inköpsvärdet för de plockade bären i Västerbotten uppgår till 160 miljoner kronor, berättar Lena Friborg.

– Den ska gå ut på remiss till sommaren och under hösten och vintern sker antagandeprocessen, berättar Lena Friborg.

Hon konstaterar att den totala bärresursen i Sverige uppgår till cirka 500 000 ton.

– Av den finns hela 100 000 ton i Västerbotten.

Kommersiellt plockas det i Sverige 25 000 ton och 10 000 ton plockas av privatpersoner. I Västerbotten plockas totalt 10 000 ton.

– Inköpsvärdet för de plockade bären i Västerbotten uppgår till 160 miljoner kronor. Jag måste säga att jag blev förvånad att det var så pass mycket. Det kan jämföras med försäljningen av nötkött i länet som uppgår till 134 miljoner. Men ändå plockas bara tio procent av bären så här finns det potential till utveckling, säger Lena Friborg.

undefined
Ella Nilsson var en av talarna under hearingen.

Gun Lidestav, forskare vid SLU, leder projektet Rikare skog vars syfte är att öka värdeskapandet i den skogliga värdekedjan.

– Vårt mål är att utveckla det skogliga serviceutbudet. Det finns goda möjligheter att göra nya affärer och utveckla sitt ägande och företagande, både för skogsägare och serviceföretag och varför inte när det gäller bären. Inom det här området har man kommit betydligt längre i Finland än i Sverige, berättar hon.

undefined
Bo Lundmark och Ruth Holmqvist.

Som finskt exempel tar hon Arctic Birch som förädlar, utvinner och exporterer björksav till Europa och som planerar odling av sprängticka och tillverkning av björksirap.

På Hearingen medverkade också matambassadören Ella Nilsson som berättade om hur bären används till desserterna under Västerbottensveckorna på Grand Hôtel. Bo Lundmark presenterade den förädling av bär som Glommersbär genomför och Ruth Holmqvist från Norra Släppträsk berättade om sitt varumärke Tant Ruth.

undefined
Mari Öqvist, Norsjö kommun i samspråk med Li Holmberg, Idunn.

Lars Normark och Li Holmberg från företaget Idunn i Norsjö lät deltagarna provsmaka Rålund – ett vin gjort av blåbär och det bjöds också på provsmakning av ett kommande vin – Bergskär som är gjort på lingon.

Anders Westin, vd för familjeföretaget Frostabs i Arvidsjaur, som specialiserat sig på att sälja, köpa och vidareförädla vilt, kött och bär, berättade om sin verksamheten. Det gjorde också Bo Holmqvist, som driver Staffans Frukt i Lycksele som bland annat sysslar med bärhandel. Dessutom fanns Åsele kommuns näringslivschef Calle Birgersson på plats för att berätta om finska bärförädlare som satsar i Åsele.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!