Gav energidryck till barn – som tack för politisk medlemskap

Läsare har reagerat och kontaktat Norran. Utan ålderskontroll har Piratpartiets ungdomsförbund gett energidrycker till barn på Nordsken.

1 juni 2019 17:42

Linn-Marie Edlund, projektledare vid Nordsken, berättar att representanterna för Ung Pirat har fått en varning. De ska även ha fått en tillsägelse från Piratpartiet.

– Vi ser jätteallvarligt på det här. Det får absolut inte hända, säger Linn-Marie.

Hon förklarar att de som stannar till vid Ung Pirats monter erbjuds ett medlemskap. Där ges det även mer utförlig information om partiets syn på olika frågor. Ungdomsförbundet har sedan erbjudit en valfri dricka som tack för visat intresse, inte nödvändigtvis en energidryck.

– I lådan står de bredvid varandra. Nu råkade tre stycken få energidrycker.

Vad är det ni reagerar starkast mot?

– Om man delar ut energidrycker så ska man se till att de som får dem är över 15 år. Vi har tydliga regler om det sedan tidigare, betonar Linn-Marie.

Så från och med nu ska de hålla koll på det?

– Ja. Vi ser inget fel i att man får någonting efter att man har blivit medlem, det är inte så att de mutar barnen med en dricka. Jag har stått där och tittat.

Siula Grande, vice extern förbundsordförande i Ung Pirat, bekräftar att tre barn har fått drycken. Enligt henne ska de endast ha gett drickor i samband med tecknat medlemskap under en kort tid på lördagen.

Nu ges de istället till besökare som deltar i ett frågesportspel. Numera frågar också Ung Pirat hur gammal mottagaren är, men de kollar inte legitimation.

– Vi upplever att de flesta är ärliga, säger Siula.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonas Nilsson

Ämnen du kan följa