Oron för tågproblemen: ”Hamnar i en förtroendekris”

Problemen med tågtrafiken drabbar besöksnäringen i Norrbotten hårt. ”Det är en förtroendefråga som påverkar varumärket och resmålet”, säger Annika Fredriksson vd på Swedish Lapland.

Annika Fredriksson, vd på Swedish Lapland, är bekymrad över tågproblemen som påverkar besöksnäringen i länet.

Annika Fredriksson, vd på Swedish Lapland, är bekymrad över tågproblemen som påverkar besöksnäringen i länet.

Foto: Norrmedia

Gällivare2021-11-20 13:10

Malmtåget som spårade ur norr om Gällivare är bara det senaste exemplet på stora och små tågproblem i länet. Swedish Lapland företräder besöksnäringen i Norrbotten och vd:n Annika Fredriksson är oroad över utvecklingen. 

– Jag vet att både tågoperatören och Trafikverket är väldigt måna om att det här inte ska ske. Men de facto är att det är alldeles för många driftstopp, säger Annika Fredriksson.

Vad får ni för feedback från resenärer?

– De som reser oorganiserat brukar avreagera sig på sociala medier. Eller att man pratar ner produkten med sina vänner och bekanta. När det gäller besöksnäringsföretagen har vi mer kontakt med dem. Snart börjar tålamodet vara i botten för det här trafikslaget.

Hon poängterar att Swedish Lapland har ett jättebra samarbete med Trafikverket och Vy Tåg. 

– Vi har gjort ett gemensamt commitment för att tillsammans få fler som väljer tåget. Vi hamnar också i förtroendekris med våra slutkunder när vi promotar det här och sen är det faktiskt allt för ofta brister i systemet. Det är en förtroendefråga som påverkar varumärket och resmålet, säger hon och fortsätter:

– Vi har sett att bilresandet har ökat. Med det finns corona som ligger bakom det också, som gjorde att man valde att åka individuellt i stället för kollektivt. Vi behöver inte färre som tar tåget, vi behöver fler som tar tåget.

Har ni räknat på hur mycket pengar tågproblemen kostar besöksnäringen?

– Nej, det har vi inte räknat på. Det är en väldigt svår uppgift.

Är det mer en badwillfråga?

– Det är badwill på flera olika plan. Dels är det resmålet och hela regionen får rykte om sig att det är så mycket brister att man har svårt att ta sig fram med tågtrafiken. Den andra biten är självklart för operatören, att det blir färre som väljer det här trafikslaget. Blir det färre som reser med tåg finns det ju på sikt ett hot mot att de här tåglinjerna läggs ner. 

Fredriksson menar att det blir svårare för att en aktör inte har hela ansvaret.

– Det är nåt fel nånstans när det hela tiden uppstår de här problemen. Det är flera aktörer inblandade och det är inte en som äger ansvaret för hela produkten. Frågan är om det är ett av grundproblemen. Att det är olika aktörer som ansvarar.

Trafikverket vill inte kommentera artikeln med hänsyn till att det kommer en nationell plan inom en snar framtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!