Hon sa upp sig för att tävla i Sveriges mästerkock

Mica vantrivdes på jobbet och ville göra någonting annat. När hon såg att TV4 sökte deltagare till årets säsong av Sveriges mästerkock bestämde hon sig för att säga upp sig och söka till programmet.

Mica Eriksson Nybergs intresse för mat började hemma i mammas kök i Gällivare. "Jag stod alltid med och tittade, frågade och hjälpte till", berättar hon.

Mica Eriksson Nybergs intresse för mat började hemma i mammas kök i Gällivare. "Jag stod alltid med och tittade, frågade och hjälpte till", berättar hon.

Foto: Privat

Gällivare2023-01-03 11:00

Mica Eriksson Nyberg, 26 år och född och uppvuxen i Gällivare, har varit matintresserad så länge som hon kan minnas. 

– Jag har rest mycket i hela mitt liv och ätit mycket god och spännande mat. När jag kommit hem och har jag försökt att återspegla rätterna och göra något eget, säger Mica. 

För nio år sedan startade hon en matblogg på Instagram och intresset blev snart en passion. Med åren har drömmen, om att hennes passion för matlagning ska bli något hon jobbar med kan, vuxit sig allt starkare.  

– Jag är utbildad fysioterapeut och hade jobbat som fysioterapeut i ett år. Men jag kände att det var något som inte stämde. Jag var väldigt vilsen och samtidigt besviken på mig själv att jag inte trivdes i mitt jobb. Jag sa upp mig och i samma period dök det upp en annons från TV4, så jag bestämde mig för att ta chansen och söka till programmet, säger hon.

Sveriges Mästerkock började sändas 2011 och har sedan dess blivit ett av Sveriges mest populära matprogram. Mica har följt programmet sedan starten och är ett stort fan. 

– Efter att ha sett tidigare säsonger så har jag ju förstått att programmet är ett sätt att få in i fot i branschen.Så jag tog chansen och sökte.

I somras kom det efterlängtade beskedet att hon blivit uttagen för audition i Stockholm och tidigt i höstas var det dags. 

– Men det var ju jättesvårt att välja vilken rätt jag skulle laga. Det ska ju vara en rätt som representerar den mat som jag älskar och samtidigt något som juryn gillar.

Vad blev det för rätt? 

– En kantarellravioli med ricotta, parmesan, citronchili och sojabrynt smör. Jag provlagade hemma och bjöd hem vänner. De tyckte att det var jättegott, så då fick det bli den.

Vad tyckte juryn?

– Det kan jag inte avslöja. Det får man se under premiären, säger Mica och skrattar.

Hur var det att bli bedömd av så duktiga kockar i juryn?

– Det var självklart jättenervöst. Jag har ju bara sett dem på tv tidigare och nu skulle de bedöma mig. Det kändes både konstigt och lite läskigt. 

Är du nöjd över din prestation?

– Man är ju lätt självkritisk. Det finns alltid saker som man kunde gjort bättre. Men jag är ganska nöjd.

Om du får i uppdrag att laga något hemifrån, vad skulle du i så fall bjuda på?

– Jag lagar sällan kött, men om jag ska laga något från mina hemtrakter uppe i Gällivare så skulle det vara en tjälknöl med en magisk sås eller varför inte stekt souvas på muurikka uppe på fjället. Oftast är det enkla godast!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!